Το όραμά του για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη παρουσιάζει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Πολωνία, μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης όπου αισθάνεται ευπρόσδεκτος.

Στην ιστορική πλατεία Κρασίνσκι, στη Βαρσοβία, ο αμερικανός πρόεδρος έλαβε το πιο θερμό καλωσόρισμα της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης που συμμερίζεται την εχθρική του στάση στο μεταναστευτικό, αλλά και την εμμονή του στην εθνική κυριαρχία.

Η Βαρσοβία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επισκέπτεται ο Τραμπ πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, στις 7 – 8 Ιουλίου. Γιατί η Πολωνία και όχι κάποια άλλη χώρα; Η απόφαση, αναφέρει η «Monde», ελήφθη μετά την τραυματική εμπειρία του πρώτου του ταξιδιού ως προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στα τέλη Μαΐου, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7.

«Βρείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα όπου θα γίνω δεκτός με ενθουσιασμό», φέρεται να ήταν η σαφής οδηγία που έδωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην νέα διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ. Ακόμη και η Βρετανία, όπου έχει επισήμως προσκληθεί, δεν εκτιμήθηκε ως καλή ιδέα, λόγω της εχθρότητας των Λονδρέζων.

Σε αυτό το πρόσφορο έδαφος, ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκει την καλύτερη ευκαιρία για να μιλήσει για το μέλλον του δυτικού πολιτισμού που διακυβεύεται και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις απειλές «της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου, ως εναλλακτική για να μειωθεί η εξάρτηση της Πολωνίας από τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας. Η προοπτική αυτή αποτελεί προτεραιότητα της Πολωνίας. Ηδη τον Ιούνιο, έφτασε στη χώρα το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.