Αυτή τη φορά το σκάνδαλο παιδεραστίας δεν χτύπησε απλώς την πόρτα του Βατικανού. Εσκασε μέσα από τα τείχη του καθώς ο καρδινάλιος που εμπλέκεται είναι ο τρίτος ισχυρότερος άνθρωπος της Αγίας Εδρας. Αυτός είναι ο Αυστραλός Τζορτζ Πελ. Κατηγορείται από τις αρχές της χώρας του ακόμη και για βιασμό, ενώ καλείται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 18 Ιουλίου. «Ο καρδινάλιος Πελ είναι αντιμέτωπος με πολλές κατηγορίες, ενώ πολλοί είναι και οι μηνυτές του» ανέφερε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με ό,τι του αποδίδεται, προσθέτοντας ότι θα ταξιδέψει στη χώρα του για να «καθαρίσει το όνομά του». Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση αυτή έλαβε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ επισήμως το Βατικανό εξέφρασε την υποστήριξή προς το πρόσωπό του με μία ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται η «εντιμότητα» του καρδινάλιου, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στα φερόμενα θύματα. Συγχρόνως, εκφράζεται η εμπιστοσύνη της Αγίας Εδρας στη Δικαιοσύνη της Αυστραλίας.

Σε οποιοδήποτε σχόλιο για τα φερόμενα θύματα αρνήθηκε να προβεί και ο καρδινάλιος Πελ. Υπερασπίστηκε τον εαυτό του υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα κυνηγιού μαγισσών. «Εδώ και μήνες επιχειρείται η ηθική μου εξόντωση με έναν ανελέητο τρόπο. Ανυπομονώ να εμφανιστώ στο δικαστήριο για να αποδείξω ότι είμαι αθώος και ότι όλα αυτά είναι ψέματα. Η ίδια η ιδέα της σεξουαλικής κακοποίησης μου είναι απεχθής» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Είπε ακόμη ότι όλο αυτό το διάστημα ενημέρωνε για την υπόθεση τον Πάπα Φραγκίσκο, με τις συναντήσεις τους να πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες.

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν αποδοθεί κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε έναν τόσο υψηλόβαθμο ρασοφόρο της Καθολικής Εκκλησίας. Και το δικό του προστίθεται σε σειρά σκανδάλων παιδεραστίας με πρωταγωνιστές καθολικούς ιερείς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διάφορες χώρες με τα θύματα να υπολογίζονται πλέον σε χιλιάδες. Από αυτήν την άποψη και μόνο, συνιστά μια νέα και ίσως την πιο δύσκολη δοκιμασία για τον Πάπα ο οποίος έχει δεσμευτεί για μηδενική ανοχή τόσο απέναντι στους θύτες όσο και απέναντι σε εκείνους που τους προστατεύουν.

Παρατηρητές της Αγίας Εδρας σημειώνουν ότι ο τόνος της ανακοίνωσης του Βατικανού, όπου δίδεται έμφαση στην παλαιότητα των γεγονότων και την «εντιμότητα» του Πελ, υποδεικνύει πώς ο Φραγκίσκος βρίσκεται στο πλευρό του καρδινάλιου. Αν παραμείνει σε αυτή τη θέση, μάλλον θα κάνει να αισθανθούν δικαιωμένοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, παρά τις διακηρύξεις του, στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει και πολλά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπέρ του δεν συνηγορεί ασφαλώς και το γεγονός ότι δύο από τα θύματα που είχαν οριστεί από τον ίδιο τον Φραγκίσκο στην ειδική επιτροπή διερεύνησης των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παραιτήθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

Εκανε πολλούς εχθρούς στην Αγία Εδρα

Ο καρδινάλιος Πελ θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές φωνές της Καθολικής Εκκλησίας, θεωρητικά δηλαδή βρίσκεται στο άλλο άκρο του ιδεολογικού φάσματος του Βατικανού από εκείνο που εκφράζει ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Πελ πάντως έκανε πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό της Αγίας Εδρας όταν συντάχθηκε με τον Φραγκίσκο στο αίτημα για περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά της Καθολικής Εκκλησίας. Είναι χάρις στην υποστήριξη του Πάπα που κατάφερε να παραμείνει στη θέση του υπεύθυνου Οικονομικών, την οποία διατηρεί από το 2014. Πρώην αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης, υπηρετεί στο Βατικανό από το 1966.

Πρώτα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη

«Θα περιμένουμε να μιλήσει η Δικαιοσύνη προτού εκφέρουμε οποιαδήποτε κρίση, κάτι τέτοιο δεν βοηθάει. Οταν μιλήσει η Δικαιοσύνη, θα μιλήσουμε κι εμείς» είχε δηλώσει ο Φραγκίσκος για τις κατηγορίες εις βάρος του Τζόρτζ Πελ.