Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να επιβληθούν νέα, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πτήσεις με προορισμό τη χώρα, χωρίς πάντως να γενικεύσει την απαγόρευση στους επιβάτες να παίρνουν μαζί τους στα αεροσκάφη φορητούς υπολογιστές, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) Τζον Κέλι.

Τα νέα μέτρα που αποφάσισε να επιβάλλει η Ουάσινγκτον αφορούν κυρίως «πληρέστερους» ελέγχους ασφαλείας στους επιβάτες προορισμός των οποίων είναι οι ΗΠΑ, αλλά και στις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν μαζί τους, εξήγησε ο Κέλι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι αεροπορικές εταιρίες που δεν θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιβληθεί στο μέλλον πλήρης απαγόρευση στους επιβάτες τους να παίρνουν φορητούς υπολογιστές μαζί τους στην καμπίνα των αεροσκαφών, συμπλήρωσε ο Κέλι.

Την 21η Μαρτίου, επικαλούμενη τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στους επιβάτες που αναχωρούν προς τις ΗΠΑ από δέκα αεροδρόμια οκτώ αραβικών χωρών και της Τουρκίας να παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε κατά πόδας, επιβάλλοντας παρόμοια απαγόρευση για τους επιβάτες που αναχωρούν από αεροδρόμια έξι χωρών.

Οι αερομεταφορείς, αλλά και πολλοί επιβάτες, φοβούνταν ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρούσε στη διεύρυνση αυτής της απαγόρευσης, ιδίως στις πτήσεις από κράτη της Ευρώπης.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει νέα μέτρα ασφαλείας σε εταιρείες και 280 αεροδρόμια από όπου γίνονται αναχωρήσεις πτήσεων προς τις ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, διευκρίνισε ο Κέλι.

Ο Τζον Κέλι εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα λάβουν παρόμοια μέτρα για να αποφευχθούν επιθέσεις με στόχο αεροσκάφη που εκτελούν εμπορικές πτήσεις.

«Εάν δεν αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας μας οι τρομοκράτες, που βλέπουν τις αερομεταφορές ως έναν ιδανικό στόχο, θα ανακαλύψουν και θα επιτεθούν στον αδύναμο κρίκο», έκρινε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες εκείνες οι οποίες δεν θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα υπόκεινται σε «απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών εν πτήσει», ακόμη και στην πλήρη «αναστολή των πτήσεών τους προς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Τζον Κέλι.