Μια επιδημία οξείας διάρροιας στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους στο Σουδάν τον περασμένο μήνα, κάτι που αύξησε στους 317 τον αριθμό των θανάτων από τον Αύγουστο του 2016, ανέφερε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), τονίζοντας ότι φοβάται επιδείνωση της κατάστασης την περίοδο των βροχών.

Σύμφωνα με τη Γιούνισεφ, ύποπτα κρούσματα οξείας διάρροιας αναφέρθηκαν στις 12 από τις 18 Πολιτείες του Σουδάν την περίοδο αυτή.

«Πάνω από 16.600 κρούσματα οξείας διάρροιας καταγράφηκαν τους τελευταίους δέκα μήνες με 317 θανάτους, κάτι που αντιστοιχεί σε ένα επίπεδο διπλάσιο του επιπέδου συναγερμού», τόνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο. Άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ είχαν κάνει λόγο στις αρχές Ιουνίου για 279 θανάτους.

Η Πολιτεία του Λευκού Νείλου (κεντρικό Σουδάν) είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη, ανέφερε η Γιούνισεφ, εξηγώντας ότι σε αυτή έχουν καταγραφεί 5.800 κρούσματα.

«Στην Πολιτεία του Λευκού Νείλου, με σχεδόν 100.000 πρόσφυγες να ζουν στην πλειονότητά τους σε καταυλισμούς, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί καθώς ξεκινά η περίοδος των βροχών», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Γιούνισεφ στο Σουδάν, Αμπντάλα Φάντιλ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. «Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι άλλες Πολιτείες που πλήττονται είναι αυτές του Ανατολικού Νταρφούρ, του Βόρειου Νταρφούρ, του Νότιου Νταρφούρ, του Νότιου Κορντοφάν και του Δυτικού Κορντοφάν, διευκρίνισε η Γιούνισεφ.

«Τα παιδιά συνεχίζουν να πλήττονται πολύ σκληρά», ανέφερε ακόμη ο Φάντιλ και σημείωσε πως είναι απολύτως απαραίτητο να χορηγηθεί βοήθεια στον πληθυσμό των Πολιτειών αυτών.

Εκατοντάδες άνθρωποι στο Σουδάν μολύνονται κάθε χρόνο από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω ακάθαρτου νερού.

Οι μεγάλες ανεπάρκειες του συστήματος υγείας του Σουδάν είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης.