Νέα μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο εκδηλώθηκε χθες με στόχο μεγάλες εταιρίες, τράπεζες αλλά και αμυντικά συστήματα. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοιου εύρους κυβερνοεπίθεση μέσα σε δύο μήνες. Κατά την προηγούμενη με τον ιό WannaCry που κλείδωνε τα κομπιούτερ και ζητούσε λύτρα, είχαν επηρεασθεί περισσότεροι από 230.000 υπολογιστές σε 150 χώρες.

Αυτή τη φορά η επίθεση ξεκίνησε από την Ουκρανία όπου στόχοι έγιναν το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov. Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Πάβλο Ροζένκο δήλωσε πως το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει, ενώ η κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως επλήγησαν ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.

Για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε ο ιός Petya.A, ένα ransomware που μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώνει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα, ανακοίνωσε η ουκρανική επιχείρηση Novaia Potchta. Η προέλευση της κυβερνοεπίθεσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Λίγο αργότερα, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε ισχυρή επίθεση από χάκερ, εκφράζοντας την ελπίδα η επίθεση αυτή να μην σχετίζεται με τη δικαστική διένεξη που έχει με την πετρελαϊκή AFK Sistema. Αυτή την περίοδο στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μπασκιρίας εξετάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει η Rοsneft και η θυγατρική της Basneft κατά των AFK Sistema και Sistema-Invest με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 170,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για πρόκληση οικονομικής ζημιάς που προκάλεσαν στην Basneft εξαιτίας της αναδιοργάνωσης της εταιρείας στην οποία προέβησαν το 2014.

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση δέχθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή Maersk της Δανίας. Συνολικά 17 τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων της APM Terminals, που ανήκει στη δανέζικη ναυτιλιακή Maersk, δέχθηκαν επίθεση από χάκερ στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική παγκοσμίως, δέχτηκε επίσης κυβερνοεπίθεση, προκαλώντας μεγάλους φόβους στη Βρετανία ότι θα επαναληφθούν τα φαινόμενα της προηγούμενης επίθεσης χάκερ τον Μάιο, όταν είχαν προσβληθεί από τον ιό πολλοί υπολογιστές του εθνικού συστήματος υγείας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στα νοσοκομεία. Στελέχη των ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ότι μπορεί να πληγεί ακόμα και το νέο αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth», καθώς θεωρείται ευάλωτο αφού χρησιμοποιεί το ίδιο παρωχημένο σύστημα που δέχθηκε επίθεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Παρόμοια ερωτηματικά υπάρχουν και για την ασφάλεια του πυρηνικού συστήματος των βρετανικών υποβρυχίων Trident. Ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι επιθέσεις υπέστησαν νομικές εταιρείες και εταιρείες τροφίμων στη χώρα, ενώ παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και για τη μεγάλη αμερικανική φαρμακευτική Merck.