Ο Μάρτιν Σουλτς έπρεπε καταρχάς να διορθώσει την ερώτηση. Πρόκειται για τον «γάμο για όλους», είπε ο Σουλτς, όχι για τον «γάμο με όλους» όπως εκ παραδρομής είχε ρωτήσει ο συνάδελφος, ανταποκριτής της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ). «Γνωρίζω συγκεκριμένες γυναίκες τις οποίες σίγουρα δεν θα παντρευόμουνα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος και υποψήφιος καγκελάριος του SPD. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίστηκε χθες στο Μπούντεσπρεσε Κονφερέντς (Κέντρο Τύπου στο Βερολίνο) με τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργούς και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD για έναν σοσιαλδημοκρατικό απολογισμό της τετραετούς συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ.

Βέβαια, μέχρι τις εκλογές μένουν ακόμη τρεις μήνες. Ο Σουλτς όμως θέλει να εκμεταλλευτεί και την τελευταία κοινοβουλευτική ευκαιρία για να στριμώξει την αντίπαλό του Ανγκελα Μέρκελ. Στην τελευταία κυριολεκτικά εβδομάδα συνεδριάσεων πριν κλείσει η Μπούντεσταγκ για τις εκλογές ο Σουλτς ανήγγειλε ότι το SPD θα φέρει το νομοσχέδιο για την εξίσωση του γάμου ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών, τον «γάμο για όλους».

Για τον Μάρτιν Σουλτς δεν είναι μόνο θέμα συνείδησης αλλά και προϋπόθεση μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών. «Δεν θα υπογράψω καμία συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας χωρίς τον «γάμο για όλους»», ξεκαθάρισε ο Σουλτς το Σαββατοκύριακο στο εκλογικό συνέδριο του SPD. Ενα 24ωρο αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήριζε σε τηλεοπτική εκπομπή «ζήτημα συνείδησης» τη στάση των βουλευτών. Χθες η πρόεδρος του CDU έδωσε το ελεύθερο στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ο «γάμος για όλους» ήταν μέρος του συμφώνου του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ. Αλλά το κόμμα της CDU/CSU μπλοκάρισε τις προσπάθειες των Σοσιαλδημοκρατών να βάλουν το νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη. Με τη στροφή της Μέρκελ να το χαρακτηρίζει «ζήτημα συνείδησης» αποδεσμεύοντας τους βουλευτές από την κομματική πειθαρχία, το SPD θεωρεί ότι ανοίγει ο δρόμος για ψηφιστεί ο νόμος από την παρούσα Βουλή στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την Παρασκευή. Ετσι το θέμα αυτό δεν θα εμπλακεί στα γρανάζια του προεκλογικού αγώνα, λένε οι Σοσιαλδημοκράτες.

Για τον Σουλτς και το κόμμα του ο «γάμος για όλους» δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετουσίωση σε νόμο μιας πραγματικότητας στην κοινωνία. Ο γάμος δεν θα κρίνεται από το φύλο. «Το αποκλειστικό κριτήριο είναι αν δύο άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου δεσμεύονται να ζήσουν μαζί μακροπρόθεσμα αναλαμβάνοντας ο ένας ευθύνη για τον άλλο», είπε ο κοινοβουλευτικός ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν.

Οι Χριστιανοδημοκράτες από την πλευρά τους πρέπει να καταπιούν την πιρουέτα της καγκελαρίου που ανατρέπει βασικές συντεταγμένες του συντηρητικού στρατοπέδου. Για μία ακόμη φορά η Μέρκελ είναι μπροστά από το κόμμα της, όπως ήταν στο Προσφυγικό ή παλιότερα στο κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων μετά τη Φουκουσίμα. Το ρίσκο είναι μεγαλύτερο τώρα γιατί χρειάζεται το κόμμα στην εκλογική μάχη.

Το παιχνίδι δεν είναι χαμένο

Ο Σουλτς ξεκινάει τη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα με νίκη κατά της Μέρκελ. Παραδόξως οι Σοσιαλδημοκράτες κλείνουν την τετραετία της συγκατοίκησης με τη Μέρκελ με μία επιτυχία. Κατάφεραν αρκετά –από τον κατώτατο μισθό μέχρι τις συντάξεις –αλλά οι επιτυχίες πιστώνονταν στην καγκελάριο. Ο Σουλτς έχει επιτέλους ένα θέμα που μπορεί να παρουσιάσει ότι έσυρε τη Μέρκελ, την εξανάγκασε να δεχτεί αυτό που απέρριπτε μέχρι χθες. Η επιτυχία του στον «γάμο για όλους» θα εκφραστεί και δημοσκοπικά. Σίγουρα δεν αρκεί. Αλλά δείχνει ότι το παιχνίδι δεν είναι χαμένο. Και αυτό είναι σημαντική ανάσα για τον δύσκολο μαραθώνιο που έχει μπροστά του μέχρι τις εκλογές.