Πρόστιμο-ρεκόρ, 2,42 ευρώ δισ. ευρώ, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google λόγω παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων της EΕ. Η Google καταχράστηκε, κατά την Επιτροπή, τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά μηχανών αναζήτησης, παρέχοντας παράνομο πλεονέκτημα σε άλλο προϊόν της Google, στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών.

Η Κομισιόν έδωσε διορία 90 ημερών στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, να βάλει τέλος στις παράνομες πρακτικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να αποπληρώσει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 5% του παγκόσμιου τζίρου του.

Η απόφαση της Κομισιόν αφορά τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, με συνέπεια την ευνοϊκή μεταχείριση της υπηρεσίας αγορών της Google έναντι των έτερων υπηρεσιών.

«Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο, με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αρνήθηκε στις υπόλοιπες εταιρείες να έχουν την ευκαιρία να την ανταγωνιστούν» σχολίασε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάγκερ.

Η Google αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι μπορεί να ασκήσει έφεση. «Με σεβασμό εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Θα εξετάσουμε την απόφαση της Επιτροπής λεπτομερώς και το ενδεχόμενο να ασκήσουμε έφεση», σχολίασε η Google με ανακοίνωσή της μετά την έκδοση της απόφασης.