Λίγη έως και καθόλου εμπιστοσύνη έχει η μεγάλη πλειονότητα του πλανήτη στον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του. Αυτό είναι το συμπέρασμα διεθνούς έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 40.000 πολίτες από 37 χώρες, που λίγο – πολύ περιέγραψαν τον αμερικανό πρόεδρο ως «αλαζόνα και επικίνδυνο».

Σε πολλές χώρες, σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research Center που διεξήχθη από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαΐου, η στήριξη προς τον Τραμπ είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στον Τζορτζ Μπους το 2004, μετά την εισβολή στο Ιράκ. Και σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ «έχει τεράστια επίδραση στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βλέπει τις ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα, το 74% των πολιτών ανά τον κόσμο εμπιστεύεται είτε πολύ λίγο είτε καθόλου τον ρεπουμπλικανό ηγέτη, ενώ μόλις το 22% τού έχει κάποια εμπιστοσύνη όσον αφορά τον χειρισμό του σε διεθνή θέματα.

Για πρώτη φορά επίσης στις έρευνες του ερευνητικού κέντρου Pew, οι περισσότεροι Καναδοί δεν έχουν πλέον θετική άποψη για τον γείτονά τους, απεναντίας εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον μία δύναμη που λειτουργεί για το καλό του πλανήτη.

Αναμενόμενα είναι τα χαμηλά ποσοστά εκτίμησης για τον Τραμπ στη Λατινική Αμερική, όπου μόλις το 14% έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική του. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η Ευρώπη, όπου μόλις το 18% εμπιστεύεται τον αμερικανό πρόεδρο (μόλις 5% στο Μεξικό και 7% στην Ισπανία).

Σημαίνει αυτό κάτι για τις σχέσεις της χώρας τους με τις ΗΠΑ; Η απάντηση που δόθηκε σχεδόν από όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι όχι – με ή χωρίς Τραμπ.

Υπάρχουν ωστόσο και δύο εξαιρέσεις. Μεταξύ των 37 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, υπάρχουν και δύο στις οποίες η άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι σαφώς καλύτερη από την άποψη που υπήρχε για τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα: το Ισραήλ και η Ρωσία.