Ενώπιον νέας πολιτικής παράλυσης βρίσκεται πλέον η Βραζιλία μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά εις βάρος του προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Η χώρα ζει πάλι μέρες του 2016, όταν το Κογκρέσο είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Ο Τέμερ -αντιπρόεδρος της Ρουσέφ- είχε παίξει κεντρικό ρόλο σε εκείνη την υπόθεση.

Τώρα η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι ο πρόεδρος υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο σε υποθέσεις δωροδοκίας. Υπάρχει μάλιστα και ηχητικά ντοκουμέντα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας που ένας πρόεδρος κατηγορείται ευθέως από τη Δικαιοσύνη για διαφθορά.

Ακόμα και οι πλέον γνωστοί πρόεδροι της χώρας που δεν ολοκλήρωσαν τις θητείες τους, ο Κολόρ ντε Μέλο το 1992 και η Ρουσέφ το 2016, καθαιρέθηκαν με απόφαση του Κογκρέσου χωρίς να έχει προηγηθεί η απαγγελία κατηγοριών από τη Δικαιοσύνη.

Αλλά ο Τέμερ έχει και ένα ακόμα ρεκόρ. Η δημοτικότητά του μετά βίας φτάνει το 7%, όταν η Ρουσέφ βρισκόταν στο 15% τις ημέρες που βρισκόταν στο στόχαστρο. Επιπλέον, πολλοί από τους υπουργούς του κατηγορούνται για ατασθαλίες…

Το λόγο πλέον έχει το Κογκρέσο, το οποίο καλείται να αποφασίσει -με πλειοψηφία 2/3- αν θα προχωρήσει στην προσωρινή παύση του προέδρου.

Ο Τέμερ έχει αρκετή εμπειρία στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα «παζάρια», λένε οι πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα, και ίσως καταφέρει να γλιτώσει. Ο ίδιος άλλωστε δηλώνει αθώος και καταγγέλλει πολιτική σκευωρία.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που ψάχνει την έξοδο από τη χειρότερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της.