Το παράξενο συναίσθημα ότι είχε επιστρέψει δέκα χρόνια πίσω, «στις πιο όμορφες ώρες του τροπαιοφόρου μπερλουσκονισμού», είχε το βράδυ της Κυριακής ο Ζερόμ Γκοτερέ, ο ανταποκριτής της «Monde» στη Ρώμη ακούγοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να διακηρύσσει «επέστρεψα, και αυτό φαίνεται» και βλέποντας πρόσωπα ταυτισμένα με την εποχή εκείνη να παρελαύνουν στην ιταλική τηλεόραση. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 1.000 δήμους της Ιταλίας έληξε πράγματι με νίκη της Δεξιάς, της συμμαχίας Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκας του Βορρά, και με δεινή ήττα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του Ματέο Ρέντσι, που έχασε ακόμα και ιστορικά του προπύργια όπως η Γένοβα και η Λ’ Ακουιλα. Το συναίσθημα του Γκοτερέ ενέτεινε η ξαφνική απουσία του κινήματος που όρμησε στην ιταλική πολιτική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του 2010 φέρνοντας τα πάνω κάτω –του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Οι τοπικές εκλογές, ωστόσο, ίσως να μην είναι ένας αξιόπιστος δείκτης των όσων μέλλονται στις επόμενες γενικές εκλογές της Ιταλίας που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του επόμενου Μαΐου.

Η Δεξιά θριάμβευσε προχθές σε 15 από τις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βερόνας, της Μόντσα, του Κόμο, της Πιασέντσα και της Πιστόια, έναντι μόλις τεσσάρων για το PD. Συνολικά, και στους δύο εκλογικούς γύρους, η συμμαχία ανάμεσα στη Φόρτσα Ιτάλια και τους μεταφασίστες της Λέγκας επικράτησε σε 79 πόλεις, κερδίζοντας τον έλεγχο 25 νέων πόλεων, ενώ η Κεντροαριστερά επικράτησε σε 76 πόλεις χάνοντας 30.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και καλύτερα», ομολόγησε ο ηγέτης του PD, ο Ματέο Ρέντσι που εγκατέλειψε την πρωθυπουργία τον Δεκέμβριο αλλά δεν έχει πάψει να ονειρεύεται την επάνοδό του στην εξουσία. «Κάποιες ήττες μας πονάνε, αρχής γενομένης από τη Γένοβα και τη Λ’ Ακουιλα», πρόσθεσε πριν επισημάνει τον τοπικό και καθόλου ενδεικτικό κατά τον ίδιο χαρακτήρα αυτών των αποτελεσμάτων όσον αφορά τις γενικές εκλογές. «Εχουμε πλέον 45 δημάρχους από 37 πριν, που ισοδυναμεί με αύξηση 20%. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ανεβαίνουμε, αυτό είναι που μετράει», επέμεινε από την πλευρά του ο Μπέπε Γκρίλο. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχε στην πραγματικότητα υποστεί δεινή ήττα από τον πρώτο κιόλας γύρο των δημαρχιακών εκλογών, στις 11 Ιουνίου, αφού κατάφερε να προκριθεί μόνο σε μία από τις 25 μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας. Και τελικά, έναν χρόνο αφότου κατάφερε να «κλέψει» τη Ρώμη και το Τορίνο από το PD, προσέθεσε μόλις 8 δημάρχους στα ταπεινά του κατάστιχα.

Οι αναλυτές έσπευσαν να τοποθετήσουν τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι, Ρέντσι και Γκρίλο στις σωστές τους διαστάσεις. Καταρχάς, το αμιγώς πλειοψηφικό σύστημα που χρησιμοποιείται σε τοπικό επίπεδο ευνοώντας τις συμμαχίες ενδεχομένως να μην επαναληφθεί σε εθνικό επίπεδο, όπου ισχύει επί του παρόντος ένα αναλογικό σύστημα. Κατά δεύτερον, η Δεξιά επικράτησε κυρίως στην Κεντρική και τη Βόρεια Ιταλία, εκεί όπου είναι ισχυρή η Λέγκα του Βορρά, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί λοιπόν νίκη του Μπερλουσκόνι ο οποίος αρνείται σε εθνικό επίπεδο τη συμμαχία με τους μεταφασίστες και επιζητεί μια κάποια συνεννόηση με το PD. Οσο για το εθνολαϊκιστικό Κίνημα του Γκρίλο, «αυτό ουδέποτε ήταν ισχυρό σε τοπικό επίπεδο, καθώς αρνείται τις συμμαχίες στον δεύτερο γύρο», επεσήμαινε η ιταλίδα πολιτολόγος Βέρα Καπερούτσι. «Σε εθνικό επίπεδο, όμως, παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, γύρω στο 27%-30% των ψήφων».