Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα τη Βόρειας Ιρλανδίας συμφώνησε να υποστηρίξει την βρετανική κυβέρνηση στις ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό και για όλα τα νομοσχέδια που θα αφορούν το Brexit και την εθνική ασφάλεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Σε ανακοίνωσή της μετά την επίτευξη συμφωνίας με το DUP μετά την αποτυχία των Τόρις να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, η Μέι κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης της επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 29 Ιουνίου οπότε και λήγει η προθεσμία.

«Η συμφωνία καθιστά σαφές ότι παραμένουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας ως προς την Συμφωνία του Μπέλφαστ και ως προς την άσκηση της διακυβέρνησης προς τον συμφέρον όλων των μερών της κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας», σύμφωνα με την βρετανίδα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του το DUP επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να υποστηρίξει την Τερέζα Μέι και ως προς το νομοθετικό έργο που αφορά το Brexit όσο και την εθνική ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα λάβει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο λίρες κατά την διάρκεια των δύο προσεχών ετών.«Αυτά τα χρήματα θα σταθεροποιήσουν την οικονομία και τις επενδύσεις σε νέες υποδομές, καθώς και το μέλλον των τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης», δήλωσε η πρόεδρος του DUP Αρλίν Φόστερ μπροστά από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η συμφωνία ισχύει για ολόκληρη την κοινοβουλευτική περίοδο και θα διασφαλίσει μία σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε.