Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ προσευχήθηκε την Κυριακή για την ισλαμική γιορτή Εϊντ αλ-Φιτρ στην Χάμα, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει κάνει εδώ και χρόνια στο εσωτερικό της Συρία, γεγονός που σύμφωνα με το Reuters φανερώνει την αυξανόμενη αυτοπεποίθησή του.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Aσαντ να προσεύχεται σ’ ένα μεγάλο τέμενος της Χάμα πίσω από τον ιμάμη του, ενώ δίπλα του στέκονταν και άλλοι ιερωμένοι καθώς και ένα μεγάλο πλήθος πιστών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η παρουσία του Aσαντ στην πόλη για την Εϊντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, δείχνει πως η νίκη και η επιστροφή της ασφάλειας απέχουν μόλις «λίγα βήματα».

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ο Aσαντ δεν είχε πραγματοποιήσει ανακοινωμένη επίσκεψη στην Χάμα, η οποία απέχει περίπου 185 χλμ. από τη Δαμασκό. Πέρυσι είχε προσευχηθεί για την Εϊντ αλ-Φιτρ στη Χομς, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. πλησιέστερα στη Δαμασκό.

Οι αντάρτες που επιδιώκουν την ανατροπή του Aσαντ είχαν φθάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη βόρεια πόλη Χάμα μόλις τον Μάρτιο, αλλά στη συνέχεια απωθήθηκαν από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.