Υπό κανονικές συνθήκες, η ίδρυση ενός νέου τζαμιού στο Βερολίνο δεν είναι είδηση. Στη γερμανική πρωτεύουσα λειτουργούν πάνω από 80 τζαμιά, άλλα με μιναρέ, άλλα κρυμμένα σε βερολινέζικες αυλές. Αλλά το τζαμί που λειτουργεί από την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας δεν είναι όπως τα άλλα. Είναι το πρώτο φιλελεύθερο τζαμί στη Γερμανία. Το τέμενος Ιbn-Rushd-Goethe στεγάζεται στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου ευαγγελικής εκκλησίας στη συνοικία Μοαμπίτ του Βερολίνου. Ιδρύτριά του, η φεμινίστρια, δικηγόρος, σουνίτισσα μουσουλμάνα Σεϊράν Ατες. Στα εγκαίνια η Ατες επιστράτευσε την εφαρμογή για έξυπνα κινητά που έχει δημιουργηθεί ειδικά προκειμένου να προσανατολιστεί προς τη Μέκκα και να στρώσει το χαλί για την προσευχή. Αλλά είναι και αυτό σημάδι των καιρών. Πληθώρα δημοσιογράφων και το ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας δεν είχαν αφήσει και πολύ χώρο στους πιστούς, που συγκεντρώθηκαν για μια διαφορετική από τα συνηθισμένα προσευχή: άνδρες και γυναίκες προσεύχονται μαζί και όχι σε ξεχωριστούς χώρους, το τζαμί είναι ανοιχτό για όλους, και για ομοφυλοφίλους. Απαγορεύονται μόνο η μπούρκα και το νικάμπ. Η πρώτη προσευχή έγινε από κοινού από άνδρα και γυναίκα, η οποία δεν φορούσε μαντίλι.

Η γεννημένη στην Τουρκία 54χρονη Ατες πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, επικρίνει τις ισλαμικές οργανώσεις στη Γερμανία ότι προωθούν μια άκρως συντηρητική αντίληψη για το Ισλάμ που εμποδίζει την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Με το νέο τέμενος θέλει να συμφιλιώσει τα ισλαμικά ρεύματα μεταξύ τους, αλλά και το Ισλάμ με τον υπόλοιπο κόσμο. Πόσο δύσκολο είναι να περάσουν οι φιλελεύθερες αντιλήψεις της στους μουσουλμάνους, το περιγράφει στο βιβλίο της. Αναφέρει το παράδειγμα ενός μαροκινού ομοφυλοφίλου, τον οποίο προσπαθεί να πείσει για το τζαμί της. Χωρίς επιτυχία όμως, καθώς ο μαροκινός είναι αμετακίνητος στη θέση ότι «δεν επιτρέπεται σε μια γυναίκα να κάνει τη λειτουργία της προσευχής χωρίς να φορά μαντίλι». Ούτε στη γειτονιά ήταν καλοδεχούμενο το τέμενος. Δίπλα στο κτίριο της ευαγγελικής εκκλησίας όπου στεγάζεται το τζαμί λειτουργεί βρεφονηπιακός σταθμός. Οι γονείς είχαν έντονες επιφυλάξεις, επικαλούμενοι επιχειρήματα ασφάλειας.

Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Στον ισλαμικό κόσμο το τζαμί της Ατες ξεσήκωσε θύελλα. «Αντιισλαμικό» είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός του που ακούγεται στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Η αρμόδια κρατική υπηρεσία της Τουρκίας Diyanet σε γραπτή δήλωση το καταδικάζει, επειδή «παραβιάζει τις βασικές αρχές της ιερής πίστης μας, όπως αυτή καθορίζεται στο Κοράνι». Η Diyanet συνδέει το νέο τζαμί με το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα για την αναμόρφωση της θρησκείας, την οποία απεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια η Fetö (η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) και άλλες καταστροφικές οργανώσεις», όπως τις χαρακτηρίζει.