Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για το τραγικό δυστύχημα στον Grenfell Tower, στο Λονδίνο, με τους 78 μέχρι στιγμής νεκρούς, αφήνουν οι βρετανικές Αρχές.

Επισήμως, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αστυνομία, η πυρκαγιά η οποία έκαψε σε χρόνο dt το 24ώροφο κτίριο ξεκίνησε από έναν ψυγειοκαταψύκτη, αλλά σε κάθε περίπτωση τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ανακαίνιση του κτιρίου έχουν βρεθεί ακατάλληλα σε όλους τους ελέγχους.

Η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε σκοπίμως. Ούτε το συγκεκριμένο μοντέλο ψυγειοκαταψύκτη πρόκειται να ανακληθεί, ξεκαθάρισε η επιθεωρητής της αστυνομίας Φιόνα Μακόρμακ, επισημαίνοντας ότι η κατασκευάστρια εταιρεία διενεργεί περαιτέρω ελέγχους.

Σύμφωνα με τη Μακόρμακ, οι έρευνες σε αυτό το στάδιο έχουν επικεντρωθεί στους λόγους για τους οποίους η πυρκαγιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα από κάτω προς τα πάνω.

Αν και κατά τη διάρκεια όλων των ελέγχων, έχει αποδειχτεί ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την ανακαίνιση του κτιρίου δεν ήταν ασφαλή, εξετάζεται από τις αρχές κατά πόσον η χρήση τους μπορεί να κριθεί και παράνομη.

Περίπου 600 ακόμη πολυώροφα κτίρια στη βρετανική επικράτεια εκτιμάται ότι φέρουν την ίδια εξωτερική κάλυψη με τον Grenfell Tower.