«Υπάρχουν πολλές πολλές ακόμη ερωτήσεις και πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν», παρά ταύτα το βρετανικό σχέδιο για τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών τη μετά Brexit εποχή είναι «μία καλή αρχή». Με μία λιτή δήλωση, αλλά σε κάθε περίπτωση επιμένοντας ότι το Brexit δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, η Ανγκελα Μέρκελ χαιρέτισε το σχέδιο που παρουσίασε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι την Πέμπτη.

Η βρετανική πρόταση εξασφαλίζει τους ευρωπαίους πολίτες, μόνιμους κατοίκους Βρετανίας τα τελευταία πέντε χρόνια, παρέχοντας τους το δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση, καθώς επίσης και σε άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Επί της ουσίας, το σχέδιο αυτό αφορά 3,2 εκατ. ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών εντός της Βρετανίας, αλλά και των βρετανών πολιτών που ζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, περιλαμβάνονται στα ακανθώδη ζητήματα τα οποία κρίνεται αναγκαία να λυθούν από την αρχή των διαπραγματεύσεων. Εξίσου άμεσα πρέπει να λυθεί ο λογαριασμός του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ, καθώς και τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η Τερίζα Μέι έκανε σαφές σήμερα πως οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί πέντε χρόνια διατηρούν τα δικαιώματά τους. Είναι μια καλή αρχή», σχολίασε η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη λήξη των συνομιλιών, οι οποίες συνεχίζονται και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Μένουν ωστόσο πολλά ακόμη θέματα σχετικά με το Brexit – για τα οικονομικά, για τις σχέσεις με την Ιρλανδία – που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε έως τον Οκτώβριο», πρόσθεσε η Μέρκελ διευκρινίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι ο τρόπος που θα αποχωρήσει από την Ενωση το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης».