Ο άνδρας που είχε εισβάλλει με βαρύ οπλισμό σε πιτσαρία της Ουάσιγκτον μετά από το ψευδές δημοσίευμα στο Διαδίκτυο ότι το μαγαζί αποτελούσε «βιτρίνα» συμμορίας που βιαιοπραγούσε εναντίον παιδιών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων την Πέμπτη, σύμφωνα με εισαγγελείς.

Ο Εντγκαρ Ουέλτς, 29 χρονών, ομολόγησε την ενοχή του τον Μάρτιο, κατηγορούμενος για επίθεση με επικίνδυνο όπλο και για την διαπολιτειακή μεταφορά όπλου και πυρομαχικών.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στις 4 Δεκεμβρίου στο εστιατόριο Comet Ping Pong στη βορειοδυτική Ουάσιγκτον.

Ο Ουέλτς, από τη Βόρεια Καρολίνα, είπε στις Αρχές ότι προσπαθούσε να διερευνήσει θεωρία συνωμοσίας που είχε βρει στο Διαδίκτυο και ονομαζόταν «Pizzagate», σύμφωνα με την οποία η πιτσαρία αποτελούσε βιτρίνα για παιδοφιλική συμμορία υπό την ηγεσία της τότε υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

«Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα»

«Δεν είχα ποτέ πρόθεση να κάνω κακό ή να τρομάξω αθώες ψυχές, αλλά τώρα καταλαβαίνω πόσο ανόητη και απερίσκεπτη ήταν η απόφασή μου», σημείωσε σε απολογητικό υπόμνημα προς το δικαστήριο με το οποίο ζητούσε ποινή 18 μηνών. Στο εστιατόριο βρίσκονταν την ώρα του επεισοδίου αρκετές οικογένειες με παιδιά.

Ηταν «θέμα απλής τύχης» που δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ η έκταση της απερισκεψίας του ήταν «εντυπωσιακή», είπε η δικαστής, Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, σύμφωνα με ανακοίνωση του εισαγγελέα της περιοχής της Ουάσιγκτον.

Ο Ουέλτς μπήκε στο εστιατόριο με αυτόματο όπλο AR-15 που είχε 29 φυσίγγια, καθώς και γεμάτο περίστροφο, σημάδεψε υπάλληλο και μετά πυροβόλησε αρκετές φορές μια πόρτα. Οι πελάτες και το προσωπικό διέφυγαν και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Ο Ουέλτς συνελήφθη έξω από το κατάστημα, και η αστυνομία εντόπισε και άλλον οπλισμό στο αυτοκίνητό του, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η επίθεση θεωρήθηκε παράδειγμα της επιρροής που μπορεί να έχουν στη ζωή των πολιτών οι ψεύτικες ειδήσεις, οι οποίες κατέκλυσαν το Διαδίκτυο κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 στις ΗΠΑ.