Η λέξη «δικαιοσύνη» υπάρχει παντού: στο πλακάτ που κρατάει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο τζόκεϊ που φοράει για να προστατευτεί από τον ήλιο, στον ίδιο τον τίτλο της πορείας με τα πόδια που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες από την Αγκυρα με προορισμό τις φυλακές Καρτάλ στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατούνται δημοσιογράφοι και βουλευτές. Ο επικεφαλής της κεμαλικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ολοκληρώσει σε περίπου δύο εβδομάδες αυτή την πορεία, που έκανε κάποιους να τον χαρακτηρίσουν «Τούρκο Γκάντι».

Ο Κιλιτσντάρογλου πήρε την αφορμή γι’ αυτή τη νέα μορφή αγώνα από την καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του Ενίς Μπερμπέρογλου, πρώην δημοσιογράφου και βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Μπερμπέρογλου τιμωρήθηκε με αυτή την εξοντωτική ποινή επειδή υποτίθεται ότι είναι ο άνθρωπος που έδωσε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» υλικό το οποίο αποδείκνυε ότι φορτηγά που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και υποτίθεται ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, στην πραγματικότητα μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αποκάλυψη αυτή είχε προκαλέσει τουλάχιστον αμηχανία στην τουρκική κυβέρνηση αφού αποδεικνυόταν η εμπλοκή της Αγκυρας στον εμφύλιο της Συρίας. Και δεν άργησε να έρθει η καταστολή: ο διευθυντής της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ και ο διευθυντής σύνταξης Ερντέμ Γκουλ συνελήφθησαν ως ύποπτοι εθνικής προδοσίας, με τον πρώτο να βρίσκει τελικά καταφύγιο στο Βερολίνο. Η ίδια η εφημερίδα τέθηκε σε καθεστώς επιτροπείας από τις τουρκικές Αρχές, ενώ στη φυλακή «ως αντεθνικώς δρώντες» κατέληξαν και άλλα στελέχη της, μεταξύ των οποίων και ο σκιτσογράφος της.

Σε αυτή την «πορεία δικαιοσύνης» γράφει ο ανταποκριτής της «Ρεπούμπλικα» στην Τουρκία, ο Κιλιτσντάρογλου συνοδεύεται από χιλιάδες υποστηρικτές του –κάποιοι αναλαμβάνουν χρέη σωματοφύλακα τις νύχτες που εκείνος κοιμάται. Δικαιοσύνη δεν ζητά, όμως, μόνο για τον βουλευτή του κόμματός του. Ζητά και για τους ηγέτες του κουρδικού κόμματος που κρατούνται ως τρομοκράτες, για τη νοθεία στο δημοψήφισμα που καταγγέλθηκε, με το οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε στα χέρια του εξουσίες που δεν είχε πριν από αυτόν ούτε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους και εγγυητής του κοσμικού χαρακτήρα του.

Ο Ερντογάν δεν άργησε φυσικά να επιτεθεί κατά του Κιλιτσντάρογλου: σε ένα δείπνο με εκπροσώπους του Τύπου δήλωσε ότι η πορεία είναι παράνομη και απείλησε ότι «εκείνοι που παραβιάζουν την εθνική ασφάλεια θα έχουν συνέπειες». Ο «Γκάντι» σήκωσε το γάντι: «Μόνο ένας δικτάτορας θα μιλούσε έτσι». Τη συνέχεια ανέλαβε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος: αυτοί που συνοδεύουν τον Κιλιτσντάρογλου είναι τρομοκράτες, οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιμάμη που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν τον θεωρεί ιθύνοντα νου της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, προβοκάτορες του πάρκου Γκεζί –εκεί όπου η άρνηση απέναντι στην κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου εξελίχθηκε σε κοινωνική διαμαρτυρία που πνίγηκε στο αίμα. Ο Κιλιτσντάρογλου πάντως επιμένει. Στις φυλακές που βρίσκονται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και κρατείται ο Μπερμπέρογλου θα φτάσει αρχές Ιουλίου.