Μια μίνι κρίση και ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός εντός, μια συνέντευξη-ποταμός εκτός, η πρώτη από όταν έκανε την είσοδό του στο Ελιζέ, με αφορμή τη σημερινή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. «Το κλειδί για να προχωρήσουμε εμπρός είναι μια Ευρώπη που προστατεύει» διακηρύττει ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη που δημοσιεύουν σήμερα οκτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες –«Le Figaro», «Le Soir», «Le Temps», «The Guardian», «Corriere della Sera», «El Pais», «Süddeutsche Zeitung», «Gazeta Wyborcza». «Η εκλογή μου, όπως και η πλειοψηφία που εξασφαλίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, δεν είναι ένα τέλος: είναι μια απαιτητική αρχή. Η αρχή μιας γαλλικής, και ελπίζω ευρωπαϊκής, αναγέννησης» προσθέτει ξετυλίγοντας το όραμά του.

Για την Ευρώπη: «Η Ευρώπη είναι ο μοναδικός τόπος στον κόσμο όπου παντρεύονται σε τέτοιο βαθμό οι ατομικές ελευθερίες, το πνεύμα της δημοκρατίας και η κοινωνική δικαιοσύνη. Το ερώτημα είναι λοιπόν το εξής: θα καταφέρει η Ευρώπη να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αξίες της, με τις οποίες άρδευσε τον κόσμο επί δεκαετίες, ή θα εξαφανιστεί μπροστά στην άνοδο των ανελεύθερων δημοκρατιών και των αυταρχικών καθεστώτων;».

Για τον γαλλογερμανικό άξονα: «Η Γαλλία δεν θα έχει καμία κινητήρια ικανότητα αν δεν κομίσει έναν λόγο σαφή και μια ματιά διαυγή στον κόσμο. Ούτε όμως αν δεν ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία της. Γι’ αυτό ζήτησα από την κυβέρνηση να βάλει μπροστά τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Γαλλία. Διακυβεύονται η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα, η δύναμή μας. Η δύναμη κάποιων όμως δεν μπορεί να τρέφεται για καιρό από την αδυναμία των άλλων. Η Γερμανία, που μεταρρυθμίστηκε πριν από 15 χρόνια, συνειδητοποιεί σήμερα πως αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Η μέθοδός μου για το γαλλογερμανικό ζευγάρι είναι μια συμμαχία εμπιστοσύνης. Θέλω να επανέλθουμε στο πνεύμα συνεργασίας που υπήρχε άλλοτε ανάμεσα στον Φρανσουά Μιτεράν και τον Χέλμουτ Κολ».

Για μια «αληθινή κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας»: «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει, εξοπλιζόμενοι με μια αληθινή κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί απέναντι στις μεγάλες μεταναστευτικές ροές μεταρρυθμίζοντας εκ βάθρων το σύστημα προστασίας των συνόρων μας, τη μεταναστευτική πολιτική μας και το δικαίωμα στο άσυλο. Το υπάρχον σύστημα ρίχνει όλο το βάρος σε κάποιους και δεν θα μπορέσει να αντέξει στα επόμενα μεταναστευτικά κύματα».

Για την ευρωζώνη: «Αν θέλουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή ολοκλήρωση στους κόλπους της ευρωζώνης. Γι’ αυτό υπερασπίζομαι με τόσο σθένος την ιδέα ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, εξοπλισμένου με μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Είναι ο μόνος τρόπος να κινηθούμε ξανά προς την κατεύθυνση της σύγκλισης των οικονομιών και των χωρών μας. Αν δεν το κάνουμε, θα αποδυναμώσουμε την ευρωζώνη. Πρέπει να ενισχύσουμε και τον πυλώνα της υπευθυνότητας και τον πυλώνα της αλληλεγγύης. Η αίσθησή μου είναι πως η Γερμανία είναι ανοιχτή σε αυτήν τη συζήτηση».

Για «ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες που προδίδουν την Ευρώπη»: «Αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις αξίες της, να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη, να υιοθετήσουν μια κυνική προσέγγιση μιας Ευρώπης που χρησιμεύει μόνο για τα κοινοτικά κονδύλια. Η Ευρώπη δεν είναι σουπερμάρκετ. Η Ευρώπη είναι ένα κοινό πεπρωμένο. Αποδυναμώνεται όταν δέχεται να απορρίπτουν κάποιοι τις αξίες της… Και αυτή δεν είναι μόνο μια συζήτηση Ανατολής – Δύσης».

Για το Brexit: «Η πόρτα είναι ανοιχτή μέχρι τη στιγμή που την περνάμε. Αλλά από τη στιγμή που ξεκινάει μια διαδικασία με χρονοδιάγραμμα και στόχο, δύσκολα υπάρχει επιστροφή, μην αυταπατόμαστε. Προσωπική μου επιθυμία είναι η συζήτηση που μόλις άρχισε να είναι άριστα συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Η πολιτική του μπορεί να είναι απρόβλεπτη και είναι για όλο τον κόσμο μια πηγή δυσφορίας. Ελπίζω πάντως ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Είναι το χέρι που τείνω στον Ντόναλντ Τραμπ».

Για τη Συρία: «Εχω δύο κόκκινες γραμμές, τα χημικά όπλα και την ανθρωπιστική πρόσβαση. Η πραγματική αναθεώρηση που έκανα σε αυτό το ζήτημα είναι πως δεν χαρακτήρισα προϋπόθεση για όλα την αποπομπή του Μπασάρ αλ Ασαντ. Γιατί κανείς δεν μου έχει παρουσιάσει τον νόμιμο διάδοχό του!».

Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Κάνει τη δική του ανάγνωση του κόσμου. Πιστεύει πως η Συρία είναι ένα ζήτημα θεμελιώδους γειτνίασης για εκείνον. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να καταφέρουμε να εργαστούμε από κοινού στη Συρία ώστε να αγωνιστούμε εναντίον της τρομοκρατίας και να βρούμε μια πραγματική διέξοδο από την κρίση».

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία θίγει επί του παρόντος κάποιες αξίες μας. Αλλά μοιράζεται κάποια συμφέροντά μας. Αποτελεί ένα στοιχείο-κλειδί της περιφερειακής πολιτικής μας διότι είναι ταυτόχρονα γείτονας της Συρίας, μια χώρα που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και που συνεργάζεται στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Εχω έναν απαιτητικό διάλογο με τον πρόεδρο Ερντογάν. Χρειαζόμαστε αυτόν τον διάλογο».