Στερημένη από την πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή και χωρίς να έχει εξασφαλίσει ακόμη τη συμφωνία των Βορειοϊρλανδών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η Τερίζα Μέι ξέχασε πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της στη χθεσινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων που εκφωνούνται παραδοσιακά από τη Βασίλισσα. Το μεγαλύτερο βάρος έπεσε φυσικά στο Brexit: η πρωθυπουργός θα επιδιώξει τη «μέγιστη δυνατή συναίνεση» από τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου η έξοδος να πραγματοποιηθεί κατά τον πλέον ομαλό τρόπο.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας κατά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατ’ αρχάς πρέπει να φέρουμε εις πέρας το Brexit. Αυτό σημαίνει να πετύχουμε μια συμφωνία που θα υπηρετεί το αποτέλεσμα του περυσινού δημοψηφίσματος κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη» ανέφερε η Ελισάβετ στον Λόγο του Θρόνου, που δεν είναι τίποτε άλλο από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σε αυτές περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο των οκτώ άρθρων για την απεμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω της κατάργησης του Νομοθετικού Κώδικα του 1972, ο οποίος είχε ενσωματώσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο βρετανικό δίκαιο και τη δημιουργία νέων ρυθμιστικών κανόνων για το εμπόριο, τη μετανάστευση, την αλιεία ή τη γεωργία.

Η Τερίζα Μέι παράλληλα έκοψε όλα τα μέτρα που θεωρήθηκαν αντικοινωνικά και είχαν γίνει στόχος επικρίσεων από τους αντιπάλους της. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η κατάργηση των σχολικών γευμάτων στα σχολεία και η χρηματοδότηση της ιατρικής περίθαλψης των ατόμων της τρίτης ηλικίας από τη μετά θάνατον εκποίηση των περουσιακών τους στοιχείων. Το μέτρο αυτό ονομάστηκε «φόρος άνοιας» και θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους της δημοσκοπικής κατάρρευσης των Τόρις κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία τελικά αποτυπώθηκε και στις κάλπες.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή την προσεχή Πέμπτη με την καθιερωμένη ψήφο εμπιστοσύνης. Στο μεταξύ, η Τερίζα Μέι θα πρέπει να έχει έρθει σε συμφωνία με το DUP, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει αυτήν την εβδομάδα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. «Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήλπιζα, αλλά η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα στο μήνυμα που έστειλε το εκλογικό σώμα», είχε δηλώσει η Μέι ενόψει του Λόγου του Θρόνου. «Παρότι αυτή θα είναι μια κυβέρνηση που συμβουλεύεται και ακούει, είμαστε ξεκάθαροι ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος το Brexit σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και άλλους παράγοντες, για να διασφαλίσουμε μια ομαλή και μεθοδική έξοδο», σημείωσε.

Από τα 27 νομοσχέδια που περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις κανένα δεν αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπάρχει όμως η υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το σύνολο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στη σκιά των επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει το τελευταίο διάστημα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα πάντως παραμένει συγκλονισμένη από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ουρανοξύστη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 80 άνθρωποι, ενώ η οργή εξακολουθεί να τροφοδοτείται από αποκαλύψεις σχετικά με τις κρατικές ευθύνες για την τραγωδία.

Τη γλίτωσαν οι αλεπούδες

Η Τερίζα Μέι το είχε πει, αλλά τελικά δεν το έκανε: από τις προγραμματικές της δηλώσεις εξαίρεσε και την προεκλογική της υπόσχεση για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού της αλεπούς. Το κυνήγι είχε απαγορευτεί από το 2005, αλλά από τότε οι Συντηρητικοί έχουν αποπειραθεί τουλάχιστον άλλη μία φορά να αναστήσουν την παράδοση.