Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία διατηρούν το δικαίωμα αυτοάμυνας, απαντώντας στην προειδοποίηση της Ρωσίας ότι θα θεωρεί κάθε αεροπλάνο που πετά σε περιοχές επιχειρήσεών της ως πιθανό στόχο.

Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες κλιμακώθηκε την Κυριακή το βράδυ όταν αμερικανικό αεροσκάφος κατέρριψε πολεμικό αεροπλάνο της Συρίας κοντά στη Ράκα διότι, σύμφωνα με την εκδοχή των Αμερικανών, έριχνε βόμβες κοντά σε δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και επιχειρούσε στο έδαφος κατά του Ισλαμικού Κράτους. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον προβαίνει σε τέτοια ενέργεια κατά τη διάρκεια του πολυμέτωπου εμφυλίου στη Συρία.

Είναι επίσης και η πρώτη φορά από τον Μάιο του 1999 που η αεροπορία των ΗΠΑ καταρρίπτει επανδρωμένο αεροπλάνο.

Ρωσία: Εχθρικό ό,τι πετάει στον εναέριο χώρο της Συρίας

Η Ρωσία, πιστός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα θεωρήσει αεροσκάφη της αμερικανικής συμμαχίας που πετούν δυτικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία ως πιθανούς στόχους και θα τα παρακολουθεί με πυραυλικά συστήματα και μαχητικά. Δεν δήλωσε ωστόσο ρητά πως θα τα καταρρίψει.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει άμεσα τη συμφωνία ασφάλειας με την Ουάσιγκτον για τον εναέριο χώρο της Συρίας, η οποία αποσκοπούσε στην αποφυγή συγκρούσεων και επικίνδυνων επεισοδίων.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τη συμφωνία γιατί δεν την ενημέρωσαν για την απόφασή τους να καταρρίψουν το συριακό αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στον αέρα και ρωσικά αεροπλάνα την ίδια στιγμή.

ΗΠΑ: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας

Σε απάντησή της, η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι θα «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».

«Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των πολλών πλευρών που επιχειρούν στην περιοχή αυτή δεν βοηθούν κανέναν. Και το συριακό καθεστώς καθώς και άλλοι στο καθεστώς πρέπει να καταλάβουν ότι θα διατηρήσουμε το δικαίωμα αυτοάμυνας των συμμαχικών δυνάμεων που συντάσσονται εναντίον του ISIS», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι επανατοποθετεί τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία για να προστατεύσει την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που στοχεύουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι θα εργαστεί ώστε να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία παρά τις εντάσεις, ενώ ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποκαταστήσουν γραμμή επικοινωνίας αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα στη Συρία.

Το κεντρικό αρχηγείο των ΗΠΑ στη Συρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η κατάρριψη του συριακού αεροπλάνου αποτελούσε «συλλογική αυτοάμυνα» και ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε έρθει σε επαφή με τους ρώσους στρατιωτικούς τηλεφωνικά μέσω γραμμής «αποκλιμάκωσης» για να αποτρέψει την ένταση και να σταματήσει τα πυρά.