Μεγάλη νίκη κατήγαγε χθες το κίνημα La République en Marche που ίδρυσε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν από 14 μήνες. Ισως όχι τόσο συντριπτική όσο προέβλεπαν οι δημοσκόποι αλλά μεγάλη, παρ’ όλ’ αυτά: συνολικά 361 έδρες θα έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση, από κοινού με τον κεντρώο σύμμαχό του, το MoDem, 319 βουλευτές εκλέγει μόνο του (ανάμεσά τους και οι έξι υπουργοί που διεκδικούσαν βουλευτική έδρα), πολύ περισσότερους από τους 289 που χρειαζόταν για απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η μεγαλύτερη πολιτική ανασύνθεση που έχει ζήσει η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία ολοκληρώνεται. Ο δεύτερος κοινοβουλευτικός γύρος ωστόσο θα περάσει στην Ιστορία για έναν ακόμη λόγο: το ρεκόρ της αποχής που σημειώθηκε, φτάνοντας στο 56,6%, από 51,3% στον πρώτο γύρο. Η κόπωση των ψηφοφόρων, οι οποίοι κλήθηκαν στην κάλπη για όγδοη φορά τούς τελευταίους επτά μήνες, σε συνδυασμό με τον καύσωνα που επικρατούσε στη Γαλλία, μείωσαν τη συμμετοχή μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου για πρώτη φορά στα χρονικά.

Η Δεξιά υπέστη δεινή ήττα, αν αναλογιστεί κανείς την κυρίαρχη θέση στην οποία βρισκόταν πριν από έξι μήνες, κατάφερε ωστόσο να διασώσει τα προσχήματα, αν προσμετρήσει τον κίνδυνο που υπήρχε να πέσει κάτω από τους 60 βουλευτές. Με 126 έδρες, γίνεται η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη. «Πόσοι όμως από τους επιζώντες θα ενταχθούν πραγματικά στην αντιπολίτευση;», αναρωτιόταν χθες βράδυ η «Libération». Γιατί οι Ρεπουμπλικανοί είναι διχασμένοι ανάμεσα στους «σκληροπυρηνικούς» και τους επονομαζόμενους «εποικοδομητικούς», εκείνους που έχουν δηλώσει πρόθυμοι να ανταποκριθούν στο «χέρι που τείνει» ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, πάλι, ο δεύτερος κοινοβουλευτικός γύρος ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τη βαθιά κρίση στην οποία έχει βυθιστεί ένα κόμμα που ήλεγχε το 2012 όλα τα επίπεδα της εξουσίας στη Γαλλία: εκλέγει μόλις 32 βουλευτές, 46 μαζί με τους συμμάχους του. Ελάχιστα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρώτος γραμματέας του κόμματος, όχι για «να πάρει τη σύνταξή του, αλλά για να επιτρέψει μία εν τάξει αναγέννηση», την εγκαθίδρυση μιας «συλλογικής ηγεσίας», που «θα πρέπει να συνενώσει μέλη, συμπαθούντες, ζωντανές δυνάμεις της Αριστεράς» με την ελπίδα να ανοίξει αυτή «έναν νέο κύκλο».

Οι δηλώσεις του Ζαν-Λικ Μελανσόν είχαν έναν εντελώς διαφορετικό τόνο: «Μια νέα δύναμη γεννιέται απόψε και η Γαλλία μπορεί να βασίζεται πάνω της», διατράνωσε. Ο ίδιος κατάφερε να νικήσει στη Μασσαλία την υποψήφια του LRM Κορίν Βερσινί και μπαίνει στην Εθνοσυνέλευση με άλλους 15 «Ανυπότακτους Γάλλους» βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας. Αφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να σχηματίσουν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αποσπά 10 έδρες, και να αναλάβει ο ίδιος επικεφαλής της. Το Εθνικό Μέτωπο, απεναντίας, δεν θα συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα. Εκλέγει 8 βουλευτές, τετραπλάσιους από τους δύο που είχε εκλέξει το 2012, αλλά λιγότερους από τους 15 που απαιτούνται. Παρηγοριά για τη Μαρίν Λεπέν (ζόφος για τους υπόλοιπους): έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς κατάφερε χθες να εκλεγεί στο Πα-ντε-Καλαί νικώντας κατά κράτος την αντίπαλό της, υποψήφια του LRM, Αν Ροκέ. Μαζί της στην Εθνοσυνέλευση θα έχει σίγουρα τον σύντροφό της Λουίς Αλιό, τον μοναδικό βουλευτή που διέθετε το FN μετά την απόσυρση της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, Ζιλμπέρ Κολάρ, καθώς και την Εμανουέλ Μενάρ, σύζυγο του ακροδεξιού δημάρχου του Μπεζιέ –δεν θα έχει όμως το Νο 2 της, τον Φλοριάν Φιλιπό.

Το βέβαιο είναι πως η νέα Εθνοσυνέλευση δεν θα μοιάζει σε τίποτε με την απερχόμενη. Ηχηρά ονόματα, όπως η δεξιά Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Ολάντ, Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, η πρώην υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν αλλά και η πρώην υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ-Κομρί, που κατέβηκε στον δεύτερο γύρο με τη στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν, δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν. Ανάμεσα στα πολλά νέα πρόσωπα θα είναι η 24χρονη Τιφανί Ντεγκουά, η νεότερη υποψήφια του LRM, ο Φρανσουά Ρουφέν, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης του βραβευμένου με César ντοκιμαντέρ «Ευχαριστώ, αφεντικό!», υποψήφιος στη Σομ με τη στήριξη Κομμουνιστών, Ανυπότακτων και Οικολόγων, αλλά και τρεις εθνικιστές βουλευτές από την Κορσική.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα και δεχόμενος σύμφωνα με τη «Monde» αποδοκιμασίες, τη νίκη του επί της «Ανυπότακτης» Φαριντά Αμρανί στην Εσόν με διαφορά μόλις 139 ψήφων. Λίγα λεπτά αργότερα, ωστόσο, ανακοίνωσε και η αντίπαλός του τη νίκη της, προαναγγέλλοντας προσφυγή στον Δήμο και αξίωση για ανακαταμέτρηση των ψήφων: «Διαπιστώσαμε ανωμαλίες στα λίγα εκλογικά τμήματα όπου δεν είχαμε αντιπρόσωπο», δήλωσε η Αμρανί. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον Μανουέλ Βαλς».