Οταν τα αμερικανικά ΜΜΕ αρχίζουν να δημοσιεύουν τακτικά ένα «παραπομπόμετρο», δηλαδή έναν δείκτη των πιθανοτήτων που έχει ο πρόεδρος Τραμπ να παραπεμφθεί και πιθανώς να αποπεμφθεί από τον Λευκό Οίκο, τότε τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν για τον νεοϋορκέζο μεγιστάνα. Ιδιαίτερα όταν το ιδιότυπο αυτό μέτρο δείχνει τις πιθανότητες να αυξάνουν ημέρα με την ημέρα.
Ο λόγος; Η είδηση ότι διεξάγεται έρευνα εις βάρος του για πιθανή παρακώλυση της Δικαιοσύνης από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μίλερ που έχει αναλάβει να διαλευκάνει όλες τις καταγγελίες για συμπαιγνία στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους. Πηγές κοντά στον Μίλερ ανέφεραν ότι η έρευνα για πιθανή παρακώλυση της Δικαιοσύνης ήταν «αναπόφευκτη» έπειτα από την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Ο Κόμεϊ που εκδιώχθηκε από τη θέση του στις 9 Μαΐου κατέθεσε σε ειδική επιτροπή της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως ο Τραμπ τού είχε ζητήσει να σταματήσει έρευνα εις βάρος τού πρώην συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Εκτός από τις προσπάθειες να επηρεάσει τον Κόμεϊ, ο Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να παρέμβει στον Νταν Κόατς, διευθυντή όλων των μυστικών υπηρεσιών, ζητώντας του να πείσει εκείνος το FBI να μην ερευνήσει εις βάρος του Φλιν. Μάλιστα, ο Τραμπ ζήτησε από τον Κόατς και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Ρότζερς να βγάλουν ανακοίνωση με την οποία να διαψεύδουν ότι υπάρχουν στοιχεία συμπαιγνίας με τη Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Και οι δύο αρνήθηκαν.

Ασχέτως του αποτελέσματος, ακόμα και η πραγματοποίηση έρευνας για την πιθανότητα παρακώλυσης της Δικαιοσύνης αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι πρώτοι πέντε μήνες του στον Λευκό Οίκο ολοκληρώνονται με βαριά σύννεφα καχυποψίας για τις κινήσεις του. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα παρενέβη στις περσινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ.

Ο Τραμπ προσπαθεί να διαψεύσει, κάνοντας συνεχώς δηλώσεις. «Η ιστορία συμπαιγνίας με τους Ρώσους είναι ψεύτικη, χωρίς καμία απόδειξη, και τώρα συνεχίζουν με άλλες ψευτιές» έγραψε στο twitter χθες το πρωί, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά είναι κυνήγι μαγισσών». Μερικές ώρες αργότερα επανήλθε με άλλα tweets, γράφοντας ότι η αντίπαλός του για τον Λευκό Οίκο θα έπρεπε να είναι υπό έρευνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μέσα σε όλα αυτά, έχει το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς προσέλαβε δικηγόρο, διάσημο για την υπεράσπιση που έχει προσφέρει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, εις βάρος των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί επίσημες έρευνες, προκειμένου να τον βοηθήσει με τα όσα συμβαίνουν στον Λευκό Οίκο. Ο Πενς προσέλαβε τον Ρίτσαρντ Κάλεν για να τον βοηθήσει να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του θέσει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μίλερ. Μέχρι στιγμής, ο Πενς αποφεύγει να αναφερθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην έρευνα για τις σχέσεις του προεδρικού περιβάλλοντος με τη Ρωσία και το γεγονός ότι προσέλαβε δικό του δικηγόρο δείχνει ότι θέλει να διατηρήσει τις αποστάσεις του, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι ευνοϊκά για τον Τραμπ. «Ο αντιπρόεδρος ασχολείται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του και ελπίζει ότι το όλο θέμα θα επιλυθεί σύντομα» ανέφερε εκπρόσωπός του.