Βίαια διέλυσε χθες η ρωσική αστυνομία τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες διαδηλωτές καθώς και τον δεινό επικριτή της κυβέρνησης Αλεξέι Ναβάλνι την ώρα που αποχωρούσε από το σπίτι του. Αρκετές χιλιάδες, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» και «Η Ρωσία θα είναι ελεύθερη». Διαδηλώσεις και συλλήψεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Ο 41χρονος Ναβάλνι έχει συλληφθεί πολλές φορές και έχει βάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο ως σύμβολο αντίστασης στο Κρεμλίνο, παρ’ ότι γνωρίζει πως δεν έχει ελπίδα απέναντι στον Πούτιν. Για χθες είχε καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις εναντίον του «διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας του Πούτιν». «Η διαφθορά κλέβει το μέλλον μας», έγραφε ένα από τα πανό των συγκεντρωμένων και δίπλα ήταν ζωγραφισμένο ένα κίτρινο παπάκι, μια αναφορά στο σπιτάκι με πάπιες που, σύμφωνα με τον Ναβάλνι, έχει ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις τεράστιες εκτάσεις του εξοχικού του.

Το μέγεθος των διαδηλώσεων δείχνει ότι η επιρροή του Ναβάλνι αυξάνει αν την συγκρίνει κάποιος με τις ανάλογες διαμαρτυρίες που είχε διοργανώσει τον Μάρτιο. Επρόκειτο για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το κύμα των τεράστιων αντικυβερνητικών αντιδράσεων και πορειών που είχαν πραγματοποιηθεί το 2012 και είχαν οδηγήσει σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις, ασκώντας μεγάλη εσωτερική πίεση στο Κρεμλίνο.

Οι Αρχές της Μόσχας χαρακτήρισαν τις χθεσινές διαδηλώσεις που συνέπεσαν με τον εορτασμό της Ημέρας της Ρωσίας παράνομες και εκατοντάδες αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση διατάχθηκαν να συλλάβουν τους ταραξίες. Αρχικά είχαν δώσει άδεια για τη διαδήλωση σε περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης. Ομως την Κυριακή, ο Ναβάλνι είπε πως οι Αρχές πίεσαν εταιρείες που είχαν υποσχεθεί ότι θα παραχωρήσουν εξοπλισμό ήχου και βίντεο να αποσύρουν την προσφορά τους. Γι’ αυτό, ο ρώσος ακτιβιστής αποφάσισε να μεταφέρει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Τβερσκάγια, τον κεντρικό δρόμο της Μόσχας, κοντά στο Κρεμλίνο. Εκεί, λόγω της Ημέρας της Ρωσίας, βρισκόταν σε εξέλιξη φεστιβάλ με ηθοποιούς να υποδύονται ιστορικά πρόσωπα της χώρας από διαφορετικές περιόδους. Εξελίχθηκαν σουρεαλιστικές σκηνές όπου διαδηλωτές με πλακάτ που είχαν συνθήματα εναντίον του Κρεμλίνου αναμείχθηκαν με ηθοποιούς που φορούσαν ιστορικά κοστούμια.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε μήνυμα προς τον ρωσικό λαό επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής και επίσημης αργίας. Στο μήνυμά του επεσήμανε ότι ο εορτασμός της Ημέρας της Ρωσίας έγινε παράδοση αλλά και ένα σημαντικό γεγονός στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή πολλών χωρών καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στους ρώσους πολίτες και τους φίλους της Ρωσίας να ζήσουν την εορταστική ατμόσφαιρα και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που «θα συμβάλουν στην εδραίωση της φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης των χωρών και των λαών μας». Η σύζυγος του Ναβάλνι Γιούλια ανέφερε πως ο δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής συνελήφθη την ώρα που έφευγε από το σπίτι του και την ίδια ώρα έκοψαν το ρεύμα στο γραφείο του για να διακοπεί η απευθείας μετάδοση στο Διαδίκτυο εικόνων από τις διαδηλώσεις. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο Ναβάλνι κατηγορείται για παράβαση του νόμου για τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων και επειδή αγνόησε εντολές αστυνομικού. Για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις του Μαρτίου ο Ναβάλνι είχε φυλακισθεί για 15 ημέρες και του είχε επιβληθεί πρόστιμο.