Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συναντάται τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Η επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στο Παρίσι γίνεται με την ευκαιρία έκθεσης για τα 300 χρόνια από την ιστορική επίσκεψη στη Γαλλία του Μέγα Πέτρου, κατά την οποία οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις.

Την πρόσκληση προς τον Πούτιν απηύθυνε ο Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 8 Μαΐου, την επομένη της εκλογής του.

Η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να υποδεχθεί τον Πούτιν στις Βερσαλλίες -και όχι στο Μέγαρο των Ηλυσίων- δεν θεωρείται τυχαία.

«Επιλέγοντας αυτόν τον αναγνωρισμένου κύρους τόπο που είναι οι Βερσαλλίες, ο Μακρόν τοποθετείται στην παράδοση του γαλλικού μεγαλείου. Θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι ένας ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια σκηνή και δεν τοποθετείται σε θέση κατωτερότητας έναντι στη Ρωσία» σχολιάζει ο Ντομινίκ Κόλας, καθηγητής πολιτικών επιστημών με ειδικότητα για τη Ρωσία.

Παράλληλα, οι Βερσαλλίες δεν είναι ο τόπος άσκησης της εξουσίας, όπως είναι το Ελιζέ. Θεωρούνται «τόπος ουδέτερος που προσφέρει τη δυνατότητα ψύχραιμων ανταλλαγών, μειώνοντας την ένταση του διάλογου».

Ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα έχουν συσσωρευτεί διαφορές για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανόμενων αυτών της Ουκρανίας και της Συρίας.

Σχετικά με τη Συρία, ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να «μιλήσει με τη Ρωσία», στοχεύοντας στο «να βρεθεί συλλογικά μια πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς».

Η συνάντηση στις Βερσαλλίες θα δώσει την ευκαιρία να μείνει οριστικά στο παρελθόν η σύγκρουση του Πούτιν με τον τέως πρόεδρο Ολάντ τον περασμένο Οκτώβριο, που είχε σαν συνέπεια την ακύρωση επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη για τα εγκαίνια του νέου ορθόδοξου κέντρου και εκκλησίας στο Quai Branly που θεωρείτο σύμβολο της διμερούς συνεργασίας.

Ο Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψή του, λόγω της επιθυμίας του Ολάντ να μετατρέψει την επίσκεψη, σε συνάντηση εργασίας για τη Συρία.