Η ζωή στο Μάντσεστερ γίνεται προσπάθεια να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες στον ημιμαραθώνιο και στον αγώνα των 10.000 μ. που διοργανώθηκαν στην πόλη και ακόμα περισσότεροι συγκεντρώθηκαν για να τους χειροκροτήσουν –υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Προτού δοθεί το σήμα της εκκίνησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 22 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα κορίτσια, που σκοτώθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Manchester Arena, από την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε ο 22χρονο Βρετανολίβυος Σαλμάν Αμπέντι στο τέλος συναυλίας της αμερικανίδας ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε. Μετά τη σιωπή, ένας ύμνος στη ζωή: όλοι οι δρομείς ένωσαν τις φωνές τους στο κομμάτι ύμνο των Oasis, «Don’t look back in anger»: «Και έτσι η Σάλι μπορεί να περιμένει, ξέρει πως είναι πια αργά καθώς περνούμε από δίπλα, η ψυχή της γλιστρά μακριά, μα μην κοιτάς πίσω με οργή, σ’ άκουσα να λες…». «Αποφασιστικότητα και μαζί απόλυτη ενότητα –πολύ δυνατό. Αυτή η πόλη και οι κάτοικοί της είναι απίστευτοι» ακούστηκε να λέει ένας δρομέας.

Οι κάτοικοι του Μάντσεστερ προσπαθούν να διατηρήσουν την αποφασιστικότητα και την ενότητά τους, παράλληλα όμως κλαίνε τους νεκρούς τους. Φροντίζουν να προσθέσουν σε όλους τους πρόσωπο και όνομα, να μάθουν την ιστορία τους, να τιμήσουν τη ζωή τους όσο μικρή και αν ήταν. Η Canal Street, πεζόδρομος γνωστός για τα πολλά γκέι μπαρ του, έχει γεμίσει, πλάι στις σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, από φωτογραφίες του Μάρτιν Χετ, ενός 29χρονου «γεμάτου πάθος, εκκεντρικότητα και χιούμορ» που περιέγραφε τον εαυτό του ως «ντίβα», αγαπούσε την Αριάνα Γκράντε γιατί τα τραγούδια της «μου κολλάνε ένα ανόητο χαμόγελο στο ανόητο πρόσωπό μου» και περιγράφεται από τον αδελφό του ως «ο πιο κουραστικός τύπος στον κόσμο αλλά απόλυτα αξέχαστος». Ιδιαίτερα δραστήριος στο Ιντερνετ με δικό του σάιτ και πλούσια παραγωγή στα σόσιαλ μίντια, ο Μάρτιν Χετ εργαζόταν ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων σε εταιρεία επικοινωνίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Buzzfeed είχε αφιερώσει ένα άρθρο στο εκπληκτικό κύμα γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης που είχε πυροδοτήσει στο twitter περιγράφοντας την απογοήτευση της μητέρας του, που ήθελε να «κρεμάσει τις βελόνες της πλεξίματος», αφού δεν είχε καταφέρει να πουλήσει σε ένα παζάρι ούτε μία από τις «μάλλον κακάσχημες», όπως έγραφε αστειευόμενος, πλεκτές κούκλες που έφτιαχνε. Το Ιντερνετ όμως αγαπάει τις όμορφες ιστορίες –δύο ημέρες μετά, η μητέρα του κατακλύστηκε από παραγγελίες, από ολόκληρο τον κόσμο.

«Εγκατέλειψε τον κόσμο αυτό ακριβώς όπως έζησε: ευρισκόμενος στο επίκεντρο της προσοχής» δήλωσε ο σύντροφος του Μάρτιν Χετ, Ράσελ Χέιγουορντ, χαμογελαστός παρά τα κατακόκκινα από το κλάμα μάτια του. «Δεν είμαι βέβαιος ότι εγκρίνω την τελευταία στρατηγική μάρκετινγκ του Μάρτιν όσον αφορά τα σόσιαλ μίντια. Αλλά είναι προφανές ότι δούλεψε. Το λέω με βεβαιότητα. Γμτ, θα το είχε λατρέψει αυτό» έγραψε, αποχαιρετώντας τον με μαύρο χιούμορ, ο αδελφός του. «Δεν νιώθω μίσος ούτε θυμό για τον Σαλμάν Αμπέντι, γιατί δεν θεωρώ πως το άτομο αυτό δικαιούται το οτιδήποτε από μένα» σχολίασε η μητέρα του 29χρονου. «Λυπάμαι για αυτόν, που πέταξε έτσι τη ζωή του, αλλά είναι σαφές πως δεν ισχύει το ίδιο για τον Μάρτιν. Μέσα σε 29 χρόνια έζησε χίλιες φορές περισσότερα από τους περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζω, συμπεριλαμβανομένης εμού». Ο Μάρτιν, πρόσθεσε η μητέρα του, έλεγε πάντα πως δεν θα έφτανε ποτέ τα 30, «μισούσε την ιδέα να γίνει γέρος και ρυτιδιασμένος». Μάλιστα είχε σχεδιάσει και την κηδεία του, ήθελε εκεί δυο άσπρα άλογα.

Οι επιχειρήσεις της βρετανικής αστυνομίας για την εξάρθρωση του τζιχαντιστικού δικτύου στο οποίο ανήκε ο Σαλμάν Αμπέντι συνεχίζονται. Συνολικά 14 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, οι 12 παραμένουν υπό κράτηση. Τόσο ο πατέρας όσο και ο μικρότερος αδελφός του Αμπέντι κρατούνται στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου ζούσαν. Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στις έρευνες έκανε τις βρετανικές Αρχές να κατεβάσουν το επίπεδο του συναγερμού από «κρίσιμο», σε «σοβαρό». Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ωστόσο, η Αμπερ Ρουντ, προειδοποίησε πως μέλη του τρομοκρατικού δικτύου ενδέχεται να διαφεύγουν ακόμα. Η αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του καμικάζι τραβηγμένες από κάμερες ασφαλείας τη νύχτα της επίθεσης. Ζήτησε από το κοινό πληροφορίες για τις κινήσεις του ανάμεσα στην Πέμπτη 18 Μαΐου, την ημέρα που επέστρεψε στη Βρετανία από ταξίδι του στη Λιβύη (κάνοντας ενδεχομένως, σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, στάση στο Ντύσελντορφ), και τη Δευτέρα 22 Μαΐου, την ημέρα που προσέθεσε το Μάντσεστερ στις πόλεις της Ευρώπης που έχουν πληγεί από τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Διευκρίνισε επίσης πως ο Αμπέντι ταυτοποιήθηκε «μέσα σε δύο ώρες» και στη συνέχεια «συλλέχθηκαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτόν, το περιβάλλον του, τα οικονομικά του, τα μέρη που είχε επισκεφθεί, τον τρόπο με τον οποίο είχε κατασκευαστεί ο εκρηκτικός μηχανισμός και το ευρύτερο τρομοκρατικό σχέδιο». Ο Αμπέντι είχε νοικιάσει σπίτι στο κέντρο του Μάντσεστερ, από εκεί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μετέβη στη Manchester Arena και πιθανότατα μέσα σε αυτό κατασκευάστηκε η βόμβα που ανατίναξε. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει πως ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, ο βρετανικός Τύπος επιμένει πως άνθρωποι που τον γνώριζαν είχαν προειδοποιήσει ότι είναι επικίνδυνος από καιρό, ίσως και πέντε χρόνια πριν περάσει στην πράξη. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να συλλέγουν πληροφορίες για αυτόν, αλλά προσωπικά δεν θα έσπευδα να βγάλω βιαστικά συμπεράσματα, όπως μοιάζει να κάνετε εσείς, πως με κάποιο τρόπο έχασαν κάτι» δήλωσε η Αμπερ Ρουντ σε δημοσιογράφους.