Απογοητευτική χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τη συζήτηση για το κλίμα που διεξήχθη στη διάσκεψη των χωρών-μελών της G7, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού.

Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για το κατά πόσον υφίσταται φαινόμενο κλιματικής αλλαγής λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, είχε δηλώσει μέσω Twitter ότι θα λάβει την τελική του απόφαση για το κατά πόσον η χώρα του θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το kλίμα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στη σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και τη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Τζεντιλόνι: «Κύριο πρόβλημα, οι πολιτικές για το περιβάλλον»

«Είχαμε πραγματική συζήτηση. Κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι πολιτικές για το περιβάλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την λήξη του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.

«Η χθεσινή διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την σχέση του εξτρεμισμού και την πρόληψη που μπορεί να γίνει από τους παρόχους υπηρεσιών του Διαδικτύου», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά ειδικές κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας. «Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ελήφθησαν δεσμεύσεις άμεσου και πιο βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα», είπε ο κ. Τζεντιλόνι, εξηγώντας πως πρέπει να συνδυαστεί η ανθρωπιστική υποδοχή, οι πολιτικές ασφάλειας και η επίγνωση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστική συνεργασία με την Αφρική, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

Ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο. «Απομακρύναμε την ιδέα ότι όποιος θέλει να βοηθήσει τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, πρέπει να υποστηρίζει με ολοκληρωτικό τρόπο τον προστατευτισμό», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, προσθέτοντας ότι «η όλη συζήτηση θα συνεχισθεί, αλλά σήμερα επιτεύχθηκε μια ισορροπία».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι αναγνώρισε ότι το πιο μελανό σημείο της διάσκεψης αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων για τις κλιματολογικές αλλαγές. «Έξι στις επτά χώρες επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Παρίσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναθεώρησης της πολιτικής τους. Μια φάση η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά», δήλωσε.

Μακρόν: «Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τις ΗΠΑ»

Ο γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι είπε στον Τραμπ πως επιβάλλεται τόσο για τη φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ να υποστηρίξει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας.

Ο Μακρόν δεν θέλησε να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την απόφαση του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή ή μη της Συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο Τραμπ είναι ρεαλιστικής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας.