Τρεις ημέρες μετά τη τζιχαντιστική επίθεση με τους 22 νεκρούς στο Μάντσεστερ, η προεκλογική εκστρατεία επαναλήφθηκε χθες στη Βρετανία βάζοντας τέλος στην πολιτική εκεχειρία –με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να επικρίνει τις περικοπές στην αστυνομία και να συνδέει τη βρετανική εξωτερική πολιτική με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Περίπου την ίδια ώρα, μια έκτακτη είδηση από την Αίγυπτο ήρθε να υπενθυμίσει στους ευρωπαίους πολίτες τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας: τουλάχιστον 26 Κόπτες που πήγαιναν με λεωφορεία να προσκυνήσουν σε μοναστήρι της επαρχίας Μίνια, στη Νότια Αίγυπτο, έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων. Περισσότεροι από 70 Κόπτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων τζιχαντιστών του ISIS σε εκκλησίες στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και την Τάντα από τον Δεκέμβριο.

Το επίπεδο του συναγερμού στη Βρετανία από το βράδυ της Δευτέρας παραμένει στο κόκκινο, παρά τις οκτώ συλλήψεις που έχουν γίνει στη χώρα (πέραν της σύλληψης του πατέρα και του μικρότερου αδελφού του 22χρονου βρετανολίβυου καμικάζι του Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπέντι, στη Λιβύη) και την εκτίμηση που εξέφραζε χθες ο βρετανός υπουργός Ασφάλειας Μπεν Ουάλας πως οι Αρχές βρίσκονται «κοντά» στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού πυρήνα που ευθύνεται για το χτύπημα. Και, δεδομένου ότι απομένουν μόλις 12 ημέρες μέχρι τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που προκήρυξε, ενόψει διαπραγματεύσεων για το Brexit, η Τερίζα Μέι, η τρομοκρατική απειλή και μαζί της ο προϋπολογισμός της βρετανικής αστυνομίας και η εξωτερική πολιτική της χώρας αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά το προεκλογικό τέμπο. Πόσω μάλλον αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών δεν θα έχει προφανή κατάληξη: από 23 μονάδες διαφορά που είχαν άλλοτε, δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το προβάδισμα των Τόρις έχει μειωθεί στις πέντε μονάδες, 43% έναντι 38%, με την Τερίζα Μέι να πληρώνει το κόστος της (ανακληθείσας πλέον) προεκλογικής της δέσμευσης για περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων στους ηλικιωμένους.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτρέψει κάθε τρομοκρατική επίθεση. Ευθύνη της κυβέρνησης όμως είναι να ελαχιστοποιήσει αυτή την πιθανότητα, να διασφαλίσει πως η αστυνομία έχει τους πόρους που χρειάζεται, πως η εξωτερική πολιτική μας μειώνει και δεν αυξάνει την απειλή για αυτή τη χώρα. Πρέπει να φανούμε αρκετά θαρραλέοι ώστε να ομολογήσουμε πως ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» απλώς δεν έχει αποτέλεσμα» δήλωσε χθες ο ηγέτης των Εργατικών, που υπήρξε για χρόνια ηγέτης της συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, σε μια ομιλία που στηλιτεύτηκε από τους Τόρις ως προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της επίθεσης στο Μάντσεστερ. Ο Κόρμπιν που έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις τάξεις της αστυνομίας με 10.000 μέλη, υποσχέθηκε επίσης να ακυρώσει τα μέτρα περικοπής δαπανών της αστυνομίας, πολλά από τα οποία εφαρμόστηκαν από τη Μέι ως υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι «η προστασία των Βρετανών δεν επιδέχεται εκπτώσεις».

Η Βρετανία έχει σήμερα 20.000 λιγότερους αστυνομικούς από ό,τι όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Συντηρητικοί, το 2010. «Και τώρα ζούμε θηριωδίες όπως αυτή. Δεν το περίμενε η κυβέρνηση;» ρώτησε ένας ψηφοφόρος, αναφερόμενος στην επίθεση στο Μάντσεστερ, τη βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο BBC το βράδυ της Πέμπτης. Η υπουργός έκανε ό,τι μπορούσε να πείσει πως η χώρα «διαθέτει ισχυρό αντιτρομοκρατικό δίκτυο», η συζήτηση όμως για το τι θα μπορούσε να είχαν κάνει και δεν έκαναν οι Αρχές ώστε να αποτρέψουν την επίθεση στο Μάντσεστερ αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο Αμπέντι είχε καταγγελθεί για ριζοσπαστικοποίηση στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι αναλυτές εμφανίζονται πάντως κατηγορηματικοί: κανένα στρατόπεδο δεν θα κερδίσει από μια προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας για πολιτικούς σκοπούς.

Ανέλαβαν την ευθύνη για τις διαρροές οι Αμερικανοί

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την «πλήρη ευθύνη» για τις διαρροές στον αμερικανικό Τύπο που έκαναν τη βρετανική αστυνομία να σταματήσει την Πέμπτη, για κάποιες ώρες, να μοιράζεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίες για την επίθεση στο Μάντσεστερ δήλωσε χθες, έπειτα από συνάντησή του στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογό του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Η ειδική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία αναμφίβολα θα αντέξει σε αυτές τις διαρροές» διαβεβαίωσε ο Ρεξ Τίλερσον. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», βρετανοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης για τις διαρροές σε «ρήγμα» ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.