Σε νέο κεφάλαιο μπήκε η έρευνα για τις σχέσεις στενών συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το FBI ανακοίνωσε ότι πλέον στο μικροσκόπιο των ερευνητών βρίσκεται και ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ. Ο 36χρονος σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ ερευνάται λόγω των επαφών του με ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον και ένας τραπεζίτης από τη Μόσχα, ανέφερε η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν τα περί της έρευνας. Στο επίκεντρο βρίσκονται συναντήσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο, δηλαδή μετά την εκλογή του Τραμπ.

Πηγές από τον Λευκό Οίκο ανέφεραν ότι το προεδρικό περιβάλλον «σοκαρίστηκε» από το γεγονός ότι η έρευνα έφθασε στον Κούσνερ, ο οποίος έχει μεγάλη προσωπική περιουσία καθώς ο πατέρας του ήταν δραστήριος στην αγορά ακινήτων όπως και ο Τραμπ. Πρόκειται για τον μοναδικό αξιωματούχο του Λευκού Οίκου –έχει οριστεί επισήμως σύμβουλος του προέδρου –που βρίσκεται επισήμως υπό έρευνα.

Στο κέντρο των ερευνών βρίσκονται δύο συναντήσεις που είχε τον Δεκέμβριο. Η πρώτη ήταν με τον Σεργκέι Κίσλιακ, τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, και η άλλη με τον επικεφαλής της ρώσικης κρατικής τράπεζας Vnesheconombank Σεργκέι Γκορκόφ, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οργανισμών στους οποίους έχει επιβάλει κυρώσεις η αμερικανική κυβέρνηση. Οταν ο Κούσνερ συναντήθηκε με τον Κίσλιακ, ήδη έψαχνε επί μήνες να βρει χρηματοδότηση για ένα κτίριο ιδιοκτησίας της οικογένειάς του στη Fifth Avenue της Νέας Υόρκης. Θεωρείται ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ τους και ο Κίσλιακ έκλεισε ραντεβού στον γαμπρό του τότε νεοεκλεγέντος προέδρου με τον Γκορκόφ, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι τους προηγούμενους μήνες ο Κούσνερ συνομιλούσε με την κινεζική εταιρεία Anbang, που συνδέεται στενά με την κυβέρνηση του Πεκίνου, για μια μεγάλη επένδυση στο συγκεκριμένο κτίριο – οι συνομιλίες αφορούσαν επένδυση 4 δισ. δολαρίων. Οι Κούσνερ είχαν πληρώσει για την αγορά του κτιρίου το 2007, μέσω τραπεζικών δανείων, 1,8 δισ. δολάρια. Οταν ξέσπασε η οικονομική κρίση έναν χρόνο αργότερα, οι ενοικιαστές άρχισαν να φεύγουν και έτσι οι Κούσνερ αναζητούσαν επιμόνως επενδυτές.

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «κυνήγι μαγισσών» την έρευνα στην οποία προΐσταται ο πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, εκπρόσωπος του Κούσνερ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κούσνερ ήταν ο πρώτος εκ των συμβούλων του προέδρου που του συνέστησε να απολύσει τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ μετά την απόφασή του να διατάξει έρευνα για τις σχέσεις του Μάικλ Φλιν, του ανθρώπου που είχε επιλέξει ο Τραμπ ως σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, με τους Ρώσους.

Ο Κούσνερ δεν διέθετε διπλωματική εμπειρία πριν γίνει ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, λόγω του πεθερού του. Η πιθανότητα να προσπαθεί λόγω της θέσης του να προσελκύσει κινέζους ή ρώσους επενδυτές για να προστατεύσει την οικογενειακή του περιουσία δημιουργεί προφανώς σύγκρουση συμφερόντων, ενώ εντείνει την εντύπωση που υπάρχει ότι η ευρύτερη οικογένεια Τραμπ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί οικονομικά την προεδρία.

Υπάρχουν όμως κόντρες και πισώπλατα μαχαιρώματα και μέσα στο Λευκό Οίκο, που μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα τις εβδομάδες που έρχονται. Τουλάχιστον ένας –αλλά ιδιαίτερα σημαντικός –άνθρωπος υπονόησε ότι οι δεσμοί του Κούσνερ με τη Ρωσία αποτελούν απειλή για την κυβέρνηση: ο υπεύθυνος στρατηγικής και στενός σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπάνον, ο οποίος επανειλημμένως έχει πει σε συνεργάτες του ότι πιστεύει πως οι επαφές του προεδρικού γαμπρού με τους Ρώσους και η κατάθεση που πρέπει να δώσει στο Κογκρέσο «θα προκαλέσουν προβλήματα στον Λευκό Οίκο». Μπάνον και Κούσνερ αποτελούν δύο διαφορετικούς πόλους και ανταγωνίζονται για εξουσία μέσα στον Λευκό Οίκο και για το ποιος θα ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στον ευμετάβλητο Τραμπ. Στιγμιαία φάνηκε ότι ο Κούσνερ κέρδιζε τη μάχη, αλλά με τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον, μπορεί αυτή η ισορροπία του τρόμου να αλλάξει.

Σήμερα ο Λευκός Οίκος βρίσκεται και πάλι σε μεγάλη αναταραχή. Οπως ανέφεραν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», πλέον όλοι είναι στο στόχαστρο του Τραμπ που αισθάνεται τον κλοιό να σφίγγει γύρω του –ακόμα και ο Τζάρεντ Κούσνερ. Μέχρι στιγμής, βέβαια, ο σύζυγος της Ιβάνκα δεν έχει υποστεί τις δημόσιες σκηνές που κάνει ο πρόεδρος σε άλλους συνεργάτες του όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Σον Σπάισερ ή ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ΜακΜάστερ. Η πορεία όμως της έρευνας για τις σχέσεις με τη Ρωσία μπορεί να αλλάξει πολλά.