Πολλά παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι εναντίον δύο λεωφορείων και ενός φορτηγού που μετέφεραν μια ομάδα χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε τρία φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Αμέσως μετά οι ένοπλοι μασκοφόροι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους και έχουν στήσει δεκάδες μπλόκα και σταθμούς ελέγχου κατά μήκος του οδικού άξονα όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου διακρίνεται το λεωφορείο που έχει γαζωθεί από σφαίρες, με σπασμένα τα παράθυρα και το παρμπρίζ.

Η επίθεση αυτή, στην επαρχία Μίνια, σημειώνεται σε μια περίοδο που το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους έχει βάλει στο στόχαστρο τους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Τους τελευταίους έξι μήνες το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον τριών εκκλησιών που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Μετά την τελευταία διπλή επίθεση, την Κυριακή των Βαΐων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι θέλουν να διχάσουν τη χώρα στοχοθετώντας τις μειονότητες.

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα σουνιτικά κέντρα ισλαμικών σπουδών στον κόσμο, καταδίκασε τη σημερινή επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη», τονίζοντας ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας. «Καλώ τους Αιγύπτιους να ενωθούν απέναντι σε αυτήν την κτηνώδη τρομοκρατία» είπε ο Άχμεντ αλ Ταγιέμπ από τη Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο ξεκινά στην Αίγυπτο το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων. Ο πρόεδρος Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Καταδικάζει η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία την επίθεση κατά χριστιανών κοπτών στην Αίγυπτο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άτομα και να τραυματιστούν άλλα τόσα.

Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου ο πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Διάμεσης μετέφερε προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αιγυπτιακό Λαό τον αποτροπιασμό του έλληνα Προέδρου, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των δεκάδων τραυματιών.

Την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Αίγυπτο εναντίον χριστιανών κοπτών καταδικάζει απερίφραστα και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή της Ελλάδας στον λαό της Αιγύπτου και την κυβέρνησή του, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ένα tweet για την επίθεση ενόπλων κατά χριστιανών κοπτών στην Αίγυπτο ανέβασε στο λογαριασμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«26 ψυχές χάθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα και παντού απέναντι σε κάθε φανατισμό που γεννά τυφλή βία με θύματα αθώους πολίτες», έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Ένωση Κεντρώων την πολύνεκρη επίθεση εναντίον χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «είναι πλέον πρώτιστη ανάγκη η στενή και μελετημένη συνεργασία μεταξύ κρατών και διεθνούς κοινότητας και ο συντονισμός των προσπαθειών τους για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Είναι λυπηρό και ανησυχητικό ότι ο χριστιανισμός διώκεται και απειλείται με εξαφάνιση στην αρχαία κοιτίδα του, τη Μέση Ανατολή. Χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι να επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να συμπαρασταθεί στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, καταβάλλοντας εμπράκτως κάθε δυνατή προσπάθεια βοήθειας», προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.