Ευρωπαϊκή Ενωση και Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ρωσία, την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τις συνομιλίες που είχε την Πέμπτη με τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι δύο συμφώνησαν ως προς την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατικής βίας και ως προς τις σχέσεις με την Ουκρανία: «Συζητήσαμε εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, κλίμα και εμπορικές σχέσεις», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αίσθησή μου είναι ότι συμφωνήσαμε σε πολλούς τομείς, πρώτον και κυριότερο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Αλλά ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά όπως το κλίμα και το εμπόριο και δεν είμαι και εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα – «να πούμε» σημαίνει εγώ και ο πρόεδρος- ότι έχουμε κοινή θέση, κοινή άποψη, για την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι όταν φθάνουμε στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή» , είπε ο Τουσκ.

«Το βασικό μου μήνυμα στον κ. Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει στην συνεργασία και την φιλία μας την πιο βαθιά τους έννοια είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας…Ο σημαντικότερος στόχος σήμερα είναι η ενοποίηση όλου του ελεύθερου κόσμου γύρω από τις αξίες του και όχι μόνο γύρω από τα συμφέροντά του», εξήγησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στην συνέχεια προστέθηκε στην συνάντηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση διευρύνθηκε αργότερα με την συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.