Δύο άνδρες συνελήφθησαν την Πέμπτη στην περιοχή του Μάντσεστερ «σε σχέση» με την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ μία γυναίκα που είχε συλληφθεί νωρίτερα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

Οι νέες αυτές συλλήψεις «ανεβάζουν σε οκτώ τον αριθμό των ανδρών που κρατούνται» στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που σημειώθηκε μετά το τέλος της συναυλίας της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena, από την οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Δράστης της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, είναι ο Σάλμαν Αμπέντι ένας 22χρονος Βρετανός λιβυκής καταγωγής,ο οποίος βρισκόταν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίαςτέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο πηγές των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Μία από τις συλλήψεις έγινε σήμερα στη διάρκεια έρευνας σε μια διεύθυνση στο Γουίτινγκτον, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, ενώ μια δεύτερη στο κέντρο της πόλης. Μια γυναίκα που είχε συλληφθεί στη διάρκεια έρευνας χθες Τετάρτη το βράδυ στο Μπλάκλεϊ του νότιου Μάντσεστερ «αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες».

Εξι άνδρες είχαν ήδη συλληφθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο πλαίσιο της έρευνας.

Εξάλλου ο πατέρας και ο αδελφός του Αμπέντι συνελήφθησαν στην Τρίπολη της Λιβύης.

Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία παραμένει «κρίσιμο», το ανώτατο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος επίθεσης. Χίλιοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε ευαίσθητα σημεία μεγάλων πόλεων προκειμένου να υποστηρίξουν την αστυνομία.

«Με δεδομένη την απειλή» η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι αποφάσισε χθες να συντομεύσει την επίσκεψή της στην Ταορμίνα της Ιταλίας για τη σύνοδο των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), απ’ όπου θα επιστρέψει την Παρασκευή το βράδυ αντί για το Σάββατο.

Μετά τη σύλληψη του Χάσεμ, αδελφού του Σάλμαν Αμπέντι, στο πατρικό τους στην Τρίπολη, ο πατέρας του «Ραμαντάν Αμπέντι επίσης συνελήφθη», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης.

Ο αδελφός, που έχει δηλώσει ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, «γνώριζε το σχέδιο επίθεσης» του Σάλμαν.

Φωτογραφίες της βρετανικής αστυνομίας που δημοσιεύθηκαν στους New York Times δείχνουν τον πυροκροτητή που κρατούσε ο Αμπέντι στο αριστερό του χέρι, κομμάτια μετάλλου και βίδες στο έδαφος, καθώς και κομμάτια ενός μπλε, σκισμένου σακιδίου.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία ανέλυσαν ειδικοί που ρώτησε η αμερικανική εφημερίδα, τους επέτρεψαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η βόμβα ήταν «ισχυρή, με έναν ιδιαίτερα γρήγορο πυροκροτητή, αλλά επίσης και ότι τα κομμάτια του μετάλλου είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά και μεθοδικά».

Ο Χάσεμ Αμπέντι, που συνελήφθη την Τρίτη, «δήλωσε ότι ανήκει στο ΙΚ μαζί με τον αδελφό του Σάλμαν (…) και παραδέχθηκε ότι ήταν στη Βρετανία την περίοδο που προετοίμαζε την επίθεση», ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας της Λιβύης.

Ο Χάσεμ Αμπέντι, γεννημένος το 1977, «παρακολουθούνταν εδώ και ενάμιση μήνα» στη Λιβύη και «ομάδες ερευνητών έδωσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες προετοίμαζε μια τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη», πρόσθεσε η ίδια υπηρεσία.

Ενας άνθρωπος από το περιβάλλον της οικογένειας που ζει στο Μάντσεστερ δήλωσε, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, ότι ο Σάλμαν Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Λιβύη λίγο πριν την επίθεση και είχε επιστρέψει στη Βρετανία μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

Ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς δήλωσε ότι η έρευνα αφορά «ξεκάθαρα» ένα δίκτυο γύρω από τον βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν φύγει από τη χώρα για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Μάλιστα ο Ραμαντάν Αμπέντι είχε πολεμήσει στο πλευρό μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» ενάντια στον Καντάφι.

Πριν τη σύλληψή του ο πατέρας του Σάλμαν είχε δηλώσει ότι είχε δει τον γιο του για τελευταία φορά όταν επισκέφθηκε το πατρικό του στην Τρίπολη την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε ο Σάλμαν είπε στη μητέρα του ότι σκοπεύει να πάει στη Μέκκα για προσκύνημα στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα τις ειδήσεις, ακόμη δεν το πιστεύω», δήλωσε ο Ραμαντάν Αμπέντι.

«Ο γιος μου ήταν θρήσκος όπως ένα παιδί που ανοίγει τα μάτια του σε μια οικογένεια θρήσκων. Όταν συζητούσαμε ειδήσεις που αφορούσαν άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, πάντα έλεγε ότι είναι εναντίον τέτοιων επιθέσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θρησκευτική δικαιολογία για αυτές», πρόσθεσε ο Ραμαντάν.