Είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς: μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ οι Αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε γήπεδα και συναυλιακούς χώρους όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε πολλές χώρες ακόμη. Οπως όμως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα μέτρο του είδους δεν είναι ικανό να σταματήσει κάποιον που είναι αποφασισμένος. Είναι κάτι που δεν αποδείχθηκε μόνο προχθές, αλλά και τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι, με τις επιθέσεις στο Σταν ντε Φρανς και το Μπατακλάν όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άτομα.

Από τις εκείνες τις επιθέσεις και μετά η Γαλλία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με χιλιάδες στρατιώτες να περιπολούν στους δρόμους μαζί με την αστυνομία προκειμένου να αποτρέψουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο σε τουριστικά μέρη, κυβερνητικά κτίρια και αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό πάντως δεν απέτρεψε μια σειρά από επιθέσεις, όπως εκείνη που πραγματοποίησε ένας «μοναχικός λύκος» με φορτηγό στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλλης. «Ο,τι και να κάνει κανείς –και σε αυτή την περίπτωση οι βρετανικές υπηρεσίες που θεωρούνται από τις καλύτερες στον κόσμο –δεν μπορεί να αποτρέψει τέτοια γεγονότα» σημειώνει στο Ρόιτερ ο Ζαν Σαρλ Μπρισάρ, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης της Τρομοκρατίας. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν οι Αρχές ασφαλείας στήσουν περιμέτρους κάνοντας απανωτούς ελέγχους, ένας «μοναχικός λύκος» θα έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.

Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, πάντως, ανακοίνωσε ως ώφειλε ότι η αστυνομική παρουσία θα ενισχυθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσαν οι Αρχές εντός και εκτός βρετανικών συνόρων –στις Ηνωμένες Πολιτείες το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να προετοιμαστούν για αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ οι υπεύθυνοι της Διεθνούς Εκθεσης του Χονγκ Κονγκ, όπου η Αριάνα Γκράντε θα τραγουδήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας με ελέγχους στις τσάντες, μεταλλικούς ανιχνευτές και αστυνομικά σκυλιά. Ανάλογα μέτρα θα λάβουν και οι διοργανωτές της συναυλίας της Γκράντε στις Φιλιππίνες τον Αύγουστο. Αντίθετα, πιο καθησυχαστική εμφανίστηκε η UEFA ενόψει του σημερινού τελικού του Γιουρόπα Λιγκ στη Στοκχόλμη ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Αγιαξ: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο τελικός μπορεί να αποτελεί στόχο επίθεσης» αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση. Μέτρα ασφαλώς θα ληφθούν και θα είναι ενισχυμένα. Ενώ το ίδιο θα συμβεί και στη Γαλλία, όπου το αρμόδιο υπουργείο θα αποστείλει λίστα στην αστυνομία με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Υπάρχουν, ωστόσο, νέα μέτρα που θα μπορούσαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα; Η απάντηση των ειδικών είναι αρνητική. «Ηδη εφαρμόζονται πάρα πολλά μέτρα και με τη συμβολή των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε όλοι σε επιφυλακή» σημειώνει ο Σεμπαστιάν Πιετρασαντά, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι ο πόλεμος στην τρομοκρατία θα κρατήσει πολλά χρόνια –τουλάχιστον μια γενιά. Οπως φαίνεται, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την αρχή του τέλους.