Στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια «αναζωογόνησης» της ειρηνευτικής διαδικασίας με επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στην Ιερουσαλήμ, αλλά και την Δυτική Όχθη, έφθασε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από ένα εξαντλητικό διήμερο στη Σαουδική Αραβία.

«Τώρα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, προκειμένου να χτίσουμε ένα μέλλον όπου τα έθνη της περιοχής θα ζουν ειρηνικά», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος από το Τελ Αβίβ.

«Έχουμε ενώπιόν μας μια σπάνια ευκαιρία να φέρουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και στους ανθρώπους της», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One. «Όμως μόνο δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να φθάσουμε εκεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε.

«Μακάρι το πρώτο ταξίδι σας στην περιοχή μας να αποδειχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη», δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποδεχόμενος τον Τραμπ.

Για τις επόμενες δύο ημέρες ο Τραμπ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ενώ θα επισκεφτεί και τους ιερούς τόπους. Στην Ιερουσαλήμ θα προσευχηθεί στο Δυτικό Τείχος, ενώ θα επισκεφτεί την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

Ενόψει της επίσκεψης Τραμπ, το Ισραήλ ενέκρινε την Κυριακή ορισμένες οικονομικές παραχωρήσεις για τους Παλαιστινίους. Τις παραχωρήσεις είχε ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος και το Ισραήλ τις ενέκρινε λίγο προτού ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινήσει την επίσκεψή του στη χώρα όπου ελπίζει να επιτύχει την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν παγώσει από το 2014.

Εκτός από τις παραχωρήσεις, το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας – μια ομάδα των ανώτατων υπουργών της κυβέρνησης του Νετανιάχου – ψήφισε να ιδρύσει μία επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των προκεχωρημένων φυλακίων που έχουν κτιστεί χωρίς επίσημη έγκριση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έχει εγκρίνει οικονομικά μέτρα που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στην Παλαιστινιακή Αρχή αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έρχεται αύριο, ζήτησε να δει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε σε δήλωσή του το συμβούλιο.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Νετανιάχου. Την Τρίτη θα παραστεί για σύντομο διάστημα στη Δυτική Όχθη για να συναντήσει τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αργότερα θα μιλήσει στην Ιερουσαλήμ προτού κατευθυνθεί στη Ρώμη και μετά στις Βρυξέλλες.

«Αυτές είναι παραχωρήσεις πριν από την άφιξη του Τραμπ οι οποίες δεν βλάπτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ», είπε διπλωματική πηγή του Ισραήλ.

Οι παραχωρήσεις περιλαμβάνουν την οικοδόμηση δύο βιομηχανικών ζωνών στη Τζαλάμε, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, και την Ταρκουμίγιε στα νότια, ενώ διατηρούν τη συνοριακή δίοδο της Γέφυρας Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, ανοικτή επί 24ωρης βάσης.

Το συμβούλιο είπε επίσης ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παλαιστινιακή οικοδομική δραστηριότητας σε περιοχές που ελέγχει και σημεία που προσάπτονται σε παλαιστινιακές αστικές ζώνες.

Μεταξύ των κυρίων διαφορών που έχουν οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστινίους είναι η επιμονή του Νετανιάχου να αναγνωρίσουν οι Παλαιστίνιοι το Ισραήλ ως εθνικό κράτος των Εβραίων και η αίτηση των Παλαιστινίων να σταματήσουν οι ισραηλινές εποικίσεις στη Δυτική Όχθη.

Η επιτροπή που θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των ισραηλινών φυλακίων θα εργαστεί για τρία χρόνια, η ακριβής της ευθύνη όμως δεν έχει προσδιοριστεί, γράφει στην ανακοίνωσή του το συμβούλιο. Τις πρόσφατες δεκαετίες, οι έποικοι έχουν χτίσει δεκάδες φυλάκια στις κορυφές λόφων χωρίς επίσημη κυβερνητική άδεια.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν όλους τους ισραηλινούς εποικισμούς, ακόμα και αυτούς που ακολούθησαν επίσημη έγκριση, παράνομους. Το Ισραήλ διαφωνεί, και κάνει αναφορά σε ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με τα εδάφη – πράγμα το οποίο υποστηρίζουν και οι Παλαιστίνιοι – καθώς και σε θέματα ασφάλειας.