Πάνω από 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν, αριθμός που δείχνει ότι η συμμετοχή έφθασε περίπου το 70%.

Ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί αντιμετωπίζει τον σκληροπυρηνικό Ιμπραήμ Ραΐσί, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται το 50% συν μία ψήφος, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Ο πνευματικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να αποδείξουν στους «εχθρούς» το πόσο δημοφιλής είναι η Ισλαμική Δημοκρατία.

«Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και το σιωνιστικό καθεστώς παρακολουθούν τις εκλογές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ροχανί ποντάρει στη συμμετοχή

Από το 1985 όλοι οι εν ενεργεία πρόεδροι της χώρας επανεκλέγονταν. Το ίδιο ελπίζει και ο νυν πρόεδρος Ροχανί, επί των ημερών του οποίου η Τεχεράνη ήλθε σε συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ροχανί κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και το μεγάλο του όπλο, ώστε να επανεκλεγεί, είναι ακριβώς αυτό: η υψηλή συμμετοχή ιδίως στα αστικά κέντρα.

Ο ίδιος πιστώθηκε τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον έλεγχο του πληθωρισμού, όμως το «τσουνάμι» επενδύσεων μετά την πυρηνική συμφωνία δεν ήρθε ακόμα και η ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Aπέναντί του, ένας νεότερος σε ηλικία -56 ετών- Ραϊσί, ο οποίος δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε να μιλήσει ανοικτά για το θέμα.

Θεωρείται όμως πολύ πιθανό η εκλογή του να δρομολογήσει νέα περίοδο έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Ο ίδιος έχει τη στήριξη του πνευματικού ηγέτη της χώρας, αλλά και των πλέον συντηρητικών του Ιράν.

Το 2009, η επανεκλογή του τότε προέδρου Αχμαντινετζάντ προκάλεσε τις μαζικότερες στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας διαδηλώσεις, καθώς υπήρξαν υπόνοιες για νοθεία.