Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι κουρασμένος που δεν κερδίζει. Θέλει να μιλά διαρκώς για το εμπόριο, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή, ακόμα καλύτερα, τη νίκη στις περσινές εκλογές. Ομως η πραγματικότητα μπαίνει στη μέση.

Η συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ήταν η πιο ταραχώδης στιγμή της σύντομης προεδρίας του. Η απόλυση του διευθυντή του FBI πριν από δύο εβδομάδες και ο διορισμός ειδικού ανακριτή για τη διερεύνηση πιθανών σχέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ συνεργατών του προέδρου και της ρωσικής κυβέρνησης κατέληξαν σε μια καταιγίδα αρνητικών ειδήσεων για τον πρόεδρο, μεταξύ των οποίων κατηγορίες ότι έδωσε απόρρητες πληροφορίες σε ρώσους αξιωματούχους και νέα σκάνδαλα σχετικά με τις κινήσεις του πρώην συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν (στενότατες σχέσεις με Ρώσους και Τούρκους, από τους οποίους πληρωνόταν αδρά).

Ο Τραμπ βρίσκεται σε θέση άμυνας και είναι πεπεισμένος ότι κάποιες κρυφές δυνάμεις θέλουν το κακό του. «Πρόκειται για κυνήγι μαγισσών, δεν έχει υπάρξει καμία συμπαιγνία» δήλωσε. Και όταν τον ρώτησαν επίμονα εάν ισχύουν όσα ισχυρίζεται ο απομακρυνθείς διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ότι δηλαδή ο πρόεδρος του ζήτησε να σταματήσει την έρευνα για τον Φλιν, ο Τραμπ ψέλλισε: «Οχι. Οχι. Επόμενη ερώτηση».

Ομως καθώς στεκόταν στην Ανατολική Πτέρυγα, μπροστά σε τόσους δημοσιογράφους, όλοι σχολίαζαν πως για πρώτη φορά η ένταση των τελευταίων ημερών φαινόταν έντονη στο πρόσωπό του. Πώς να γίνει αλλιώς; Οι διαρροές έρχονται από παντού. Η «Washington Post» δημοσιοποίησε πρακτικά από συνομιλία Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων που σχολίαζαν ότι «πληρώνεται από τον Πούτιν» και πολλά μέλη του Κογκρέσου από το δικό του κόμμα κάνουν δηλώσεις για πιθανή παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο. Μια κίνηση που ως κατάληξη μπορεί να έχει την αποπομπή του από τον Λευκό Οίκο.

Στην πρώτη σειρά, μπροστά από το βήμα από το οποίο μιλούσε ο πρόεδρος Τραμπ, βρίσκονταν οι στενοί του συνεργάτες, όπως ο προσωπάρχης του Ράινς Πρίμπους και ο γαμπρός του και βασικότερος σύμβουλός του Τζάρεντ Κούσνερ –και με τους δύο είχε έντονες συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες, λένε πηγές του περιβάλλοντός τους. Στην άκρη της αίθουσας, όρθιος, ο εκπρόσωπος Τύπου Σον Σπάισερ, οι μέρες του οποίου στη θέση αυτή, λένε οι γνωρίζοντες, είναι μετρημένες. Ο Τραμπ έχει πλέον, παράπονα από όλους. Ομως εκείνο που τον ενοχλεί πιο πολύ, παραδέχεται, είναι ο διορισμός του πρώην επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ ως ειδικού ανακριτή που θα επιβλέψει την έρευνα για τις σχέσεις του προεκλογικού του επιτελείου με τους Ρώσους.

Ο Ρόμπερτ Μίλερ, από την άλλη, έχει χειριστεί και πιο δύσκολες επιθέσεις. Ηταν επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους –είχε αναλάβει μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα. Το γεγονός ότι το FBI επιβίωσε ως οργανισμός μετά τις πολλαπλές έρευνες που έγιναν για να διαπιστωθούν τα κενά ασφαλείας, αλλά και το ότι ο Μίλερ παρέμεινε στη θέση του για άλλα 12 χρόνια, χωρίς να αμαυρωθεί η καλή εικόνα για την τιμιότητα και την ανεξαρτησία του, δείχνουν, λένε πολλοί, ότι ο 72χρονος πρώην πεζοναύτης είναι αυτή τη στιγμή ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση. Ο πρόεδρος Τραμπ και οι σύμβουλοί του μάλλον θα πρέπει να φοβούνται, προσθέτουν.

Θα έχει ευρείες εξουσίες να διερευνήσει «οποιεσδήποτε επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και ατόμων που είχαν σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ», αλλά και «οποιαδήποτε θέματα» προκύψουν, συμπεριλαμβανομένης της παρακώλυσης της Δικαιοσύνης. Ολοι περιμένουν μια έρευνα που θα διαρκέσει χρόνια –κρίνοντας από ανάλογες έρευνες στο παρελθόν –και θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που πρόκειται να διεξαχθούν την επόμενη χρονιά. Θα υπάρξουν συγκρούσεις με το Κογκρέσο, ιδιαίτερα εάν γερουσιαστές θελήσουν να δώσουν αμνηστία σε άτομα που αποτελούν στόχους στην έρευνα του Μίλερ, με αντάλλαγμα να καταθέσουν στις ειδικές επιτροπές.

Ο διορισμός του Μίλερ στην πανίσχυρη αυτή θέση προκαλεί ήδη εφιάλτες στον Λευκό Οίκο. Από το Γουότεργκεϊτ έως το σκάνδαλο Ιράν – Κόντρα, οι ειδικοί ανακριτές διεξάγουν έρευνες που διαρκούν πολύ και οδηγούν σε μεγάλα κύματα αποκαλύψεων που εκθέτουν την κυβέρνηση. Κάποιοι σχολιάζουν ότι η έρευνα του Μίλερ μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια την προεδρία του Τραμπ –ιδιαίτερα εάν εκείνη κοπεί πρόωρα…