Στο αρχείο τέθηκε η έρευνα για βιασμό εις βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοινώθηκε από τη σουηδική εισαγγελία.

Οι σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ζήτησαν από το δικαστήριο να άρει την εντολή για σύλληψη του Ασάνζ, κλείνοντας μια δικαστική υπόθεση που διαρκεί από το 2010. Η βρετανική αστυνομία ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, πως ο Ασάνζ θα συλληφθεί αν βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012», ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».

«Η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την έρευνα εις βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό», αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο επίλογος αυτός είναι μια νίκη για τον 45χρονο Αυστραλό, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει εις βάρος του τον Αύγουστο του 2010 μια 30χρονη Σουηδή.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ελπίζοντας να διαφύγει από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει εις βάρος του η Σουηδία.

Ο ιδρυτής του Wikileaks καταγγέλλει έναν ελιγμό με στόχο να εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με δίωξη για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Τον Νοέμβριο, έπειτα από πολλές διαδικαστικές περιπλοκές, είχε καταθέσει στο Λονδίνο σε έναν εισαγγελέα από τον Ισημερινό παρουσία σουηδών δικαστικών. Και είχε επαναλάβει πως είναι αθώος, καθώς οι σεξουαλικές σχέσεις με τη μηνύτρια ήταν κατ’ αυτόν συναινετικές.