Υποψηφιότητα στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές θα θέσει η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, που ηττήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές κάλπες της 7ης Μαΐου.

Η ήττα της Λεπέν από τον Μακρόν ήγειρε ερωτηματικά για την ηγεσία της του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (ΕΜ), ενώ οι συνεργάτες της έχουν δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα θέσει υποψηφιότητα για την εκλογική της βάση στα βόρεια, το Ενάν-Μπομόν, όπου έχασε με μικρή διαφορά το 2012.

«Είναι σημαντικό (να θέσω υποψηφιότητα) μετά από όσα βλέπουμε και από όλη αυτή την αθέμιτη συνέργια μεταξύ των Σοσιαλιστών και των (συντηρητικών) Ρεπουμπλικανών» δήλωσε η ίδια στο δελτίο της τηλεόρασης TF1.

Την περασμένη Τετάρτη ο κεντρώος Μακρόν ανέθεσε υπουργικά χαρτοφυλάκια σε στελέχη των συντηρητικών, των σοσιαλιστών, αλλά και σε νεοεισερχόμενους στην πολιτική, διορίζοντας ένα πολυσυλλεκτικό υπουργικό συμβούλιο για να διευρύνει την υποστήριξη στο πρόσωπό του.

«Χρειαζόμαστε βουλευτές που δεν είναι συνένοχοι και που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων και της Γαλλίας. Άρα η καλύτερη εγγύηση είναι να υπάρχουν βουλευτές του Εθνικού Μετώπου» είπε η Λεπέν.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει μόνο δύο απερχόμενους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, το κατώτατο τμήμα της γαλλικής βουλής. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα συγκεντρώσει περίπου 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών της Εθνοσυνέλευσης στις 11 Ιουνίου. Παρότι δεν αναμένεται να συγκεντρώσει το ίδιο ποσοστό ψήφων στον δεύτερο γύρο, το κόμμα αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του.

Η βαριά εκλογική ήττα της Λεπέν έχει οδηγήσει το κόμμα σε έντονη αυτοκριτική, με ορισμένους να επιρρίπτουν ευθύνες στην Λεπέν για την δέσμευσή της να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, μια από τους δύο απερχόμενους βουλευτές του Εθνικού Μετώπου, έχει αποφασίσει να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, πράγμα το οποίο έχει ρίξει έντονο φως στις διαφωνίες μέσα στο κόμμα.

Η Μαρίν Λεπέν προσπάθηκε χθες να υποβαθμίσει τις διαφορές μέσα στο κόμμα, αλλά παραδέχθηκε ότι το θέμα του ευρώ είχε αναστατώσει μερικά από τα στελέχη της.