Οποιοδήποτε από αυτά τα πέντε θέματα θα ήταν άσχημα νέα για έναν αμερικανό πρόεδρο. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρ’ όλα αυτά κάνει δηλώσεις σχετικά με «κυνήγι μαγισσών» και παραπονείται ότι έχει κυνηγηθεί «όσο κανείς άλλος πρόεδρος,» ήταν απλώς οι χθεσινές εξελίξεις:

1 Ειδικός σύμβουλος θα ερευνήσει τις σχέσεις Τραμπ – Μόσχας πριν από τις εκλογές

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διόρισε ειδικό σύμβουλο στην έρευνα για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο, τον πρώην επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ. Οπως σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερ, η κίνηση αυτή προέκυψε μετά τις συνεχείς πιέσεις για εγγύηση της ανεξαρτησίας της έρευνας, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ βάλλεται από παντού για την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τη θέση του επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών. «Η απόφασή μου να ορίσω ειδικό σύμβουλο αφορά το αν όντως διαπράχθηκαν αδικήματα ή αν θα προχωρήσουμε σίγουρα σε διώξεις. Δεν έχω καταλήξει σε κανένα τέτοιο συμπέρασμα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, προσθέτοντας πως αποφάσισε ότι «ένας ειδικός σύμβουλος είναι απαραίτητος προκειμένου ο αμερικανικός λαός να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα».

2 «Ο Πούτιν πληρώνει τον Τραμπ, το ορκίζομαι στον Θεό!»

Σύμφωνα με τα πρακτικά συζήτησης μεταξύ κορυφαίων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον περασμένο Ιούνιο τα οποία δημοσιοποίησε η «Ουάσιγκτον Ποστ», ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι είπε στον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν και στην Κάθι Μακμόρις Ρότζερς, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών: «Νομίζω ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα που πληρώνει ο Πούτιν. Ο Ροραμπάχερ και ο Τραμπ (γέλια). Το ορκίζομαι στον Θεό!». Ο Ντάνα Ροραμπάχερ είναι βουλευτής της Καλιφόρνιας, γνωστός ως υπερασπιστής του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας. Τα πρακτικά δείχνουν πως ο Πολ Ράιαν παρενέβη για να σταματήσει τη συζήτηση πριν ο ΜακΚάρθι πει περισσότερα και ζήτησε από όλους τους παρόντες να ορκιστούν πως δεν θα υπάρξει διαρροή. Ενδιαφέρον έχει ότι πριν από τη συζήτηση αυτή, ΜακΚάρθι και Ράιαν είχαν συνομιλίες στο Καπιτώλιο με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Γκρούσμαν, που τους είχε περιγράψει την τακτική του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί λαϊκιστές πολιτικούς στην Ευρώπη και αλλού.

3 Ο σύµβουλος του Τραµπ Μάικλ Φλιν πληρωνόταν από την Αγκυρα

Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, όχι μόνο πληρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση 500.000 δολάρια –τα οποία δεν δήλωσε –αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι από την αρχή λειτουργούσε ως πράκτορας της Τουρκίας. Μόλις 10 ημέρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ, ο Φλιν είπε στους αρμοδίους του Πενταγώνου που είχαν σχεδιάσει την επίθεση για ανακατάληψη της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, Ράκας, χρησιμοποιώντας Κούρδους της Συρίας, να σταματήσουν και να περιμένουν. Η Αγκυρα αντιτάσσεται σθεναρά στη συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, θεωρώντας ότι αποτελούν απειλή για εκείνη μαζί με τους Κούρδους του ΡΚΚ.

4 Ο Τραµπ γνώριζε ότι ο Φλιν αποτελούσε αντικείµενο έρευνας πριν τον προσλάβει

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποκαλύπτουν πως ο Μάικλ Φλιν είχε πει στο επιτελείο του Τραμπ από νωρίς ότι είχε διαταχθεί έρευνα εις βάρος του επειδή εργαζόταν μυστικά ως λομπίστας για την τουρκική κυβέρνηση, ενώ συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Πώς λοιπόν ο Τραμπ του ανέθεσε τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, γνωρίζοντάς το αυτό; Πώς τον άφησαν να επηρεάσει την πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία; Και γιατί δεν τον έδιωξαν αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι σχέσεις του και με τη Ρωσία;

5 Οι 18 άγνωστες επαφές µεταξύ συµβούλων του Τραµπ – Ρωσίας

Το πρακτορείο Ρόιτερ αποκαλύπτει ότι υπήρξαν τουλάχιστον 18 επαφές στενών συνεργατών του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους και άτομα που είχαν σχέσεις με το Κρεμλίνο κατά τους επτά τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας. Αρκετές από αυτές ήταν και τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του Μάικλ Φλιν και του ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ. Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ έχει διαψεύσει επανειλημμένως ότι έγιναν τέτοιες επαφές. Ωστόσο οι πληροφορίες αποτελούν μέρος των ντοκουμέντων που εξετάζουν το FBI και οι επιτροπές του Κογκρέσου στο πλαίσιο της έρευνας για την καταγγελλόμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές και τις διασυνδέσεις συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία. Μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου οι επαφές μεταξύ Φλιν και Κίσλιακ φαίνεται ότι πύκνωσαν καθώς οι δύο πλευρές συζητούσαν τη δημιουργία «υπόγειου» δικτύου επικοινωνίας μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, που θα μπορούσε να παρακάμψει τη γραφειοκρατία της αμερικανικής εθνικής ασφαλείας, την οποία και οι δύο θεωρούσαν αρνητική προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι οι συζητήσεις των συνεργατών του Τραμπ με τους Ρώσους εστίαζαν στη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, στη συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στη συγκράτηση της ανερχόμενης Κίνας.