Tα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τον Λευκό Οίκο. Η αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να διακόψει την έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ του Μάικλ Φλιν (που είχε διατελέσει για λίγο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ) με τη Ρωσία έχει προκαλέσει σάλο και ήδη στους διαδρόμους του Κογκρέσου δεν είναι λίγοι οι γερουσιαστές και βουλευτές που θεωρούν πως πλέον υπάρχουν νομικά ερείσματα για την παραπομπή του αμερικανού προέδρου.

Η εκρηκτική αυτή αποκάλυψη περιέχεται σε υπόμνημα του Κόμεϊ –ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόμνημα που δημοσιοποίησαν οι «New York Times» προκάλεσε συναγερμό στο Καπιτώλιο και, φυσικά, δημιούργησε ερωτήματα για την πιθανή απόπειρα ανάμειξης του Τραμπ σε μια ομοσπονδιακή έρευνα, κάτι που μπορεί να στοιχειοθετήσει την παραπομπή ενός προέδρου σε δίκη και να αποτελέσει βασική κατηγορία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποπομπή του. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι «δεν αποτελεί ακριβή περιγραφή της συνομιλίας μεταξύ του προέδρου και του Κόμεϊ». Πάντως, στελέχη του Λευκού Οίκου σχολίασαν αρνητικά τις εξελίξεις. «Δεν βλέπω πως ο Τραμπ δεν έχει εντελώς γ…» ήταν τα λόγια ενός σε δημοσιογράφους, ενώ ένας άλλος δήλωσε σε τηλεοπτικό ρεπόρτερ ότι «αισθανόμαστε σαν να πρέπει να τρέχουμε στους διαδρόμους με πυροσβεστήρα».

Ο Κόμεϊ έγραψε το υπόμνημα μετά τη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ στις 15 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφότου ο Τραμπ απομάκρυνε τον σύμβουλό του Φλιν επειδή είχε πει ψέματα στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με το εύρος των συνομιλιών του την προηγούμενη χρονιά με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κισλιάκ. «Ελπίζω ότι μπορείς να το αφήσεις να περάσει αυτό» είπε ο Τραμπ στον Κόμεϊ, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το περιεχόμενο του υπομνήματος του πρώην επικεφαλής του FBI.

Οι «New York Times» αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ καταδίκασε μια σειρά κυβερνητικών διαρροών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και πρότεινε στον Τζέιμς Κόμεϊ να κυνηγήσει νομικά και πιθανώς να φυλακίσει δημοσιογράφους που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας απόρρητες πληροφορίες!

Μία ημέρα μετά τις καταγγελίες ότι ο Τραμπ αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους, η νέα αποκάλυψη τάραξε ακόμα περισσότερο τα μέλη του Κογκρέσου. «Το υπόμνημα αποτελεί ισχυρή απόδειξη για παρακώλυση της Δικαιοσύνης και σίγουρα πρέπει να διαταχθεί άμεση έρευνα από ανεξάρτητο ειδικό εισαγγελέα» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ. Πολλά άλλα μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα ζητούν να δουν το υπόμνημα και ήδη γίνονται πολλές συζητήσεις για πιθανή παραπομπή. Μάλιστα, ο βουλευτής Αλ Γκριν από το Τέξας δήλωσε από το βήμα: «Αυτή είναι η θέση μου και δεν την αλλάζω. Ο πρόεδρος θα πρέπει να παραπεμφθεί και να του απαγγελθεί κατηγορία. Ηρθε η ώρα». Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζέισον Τσάφετζ, πρόεδρος της επιτροπής κυβερνητικού ελέγχου, ζήτησε εγγράφως από το FBI «όλα τα υπομνήματα, σημειώσεις και καταγραφές» της επικοινωνίας του Τραμπ με τον Κόμεϊ.

Οι ειδικοί εξετάζουν σοβαρά το θέμα. «Αποτελεί παρακώλυση της Δικαιοσύνης όταν ένας πρόεδρος λέει στο FBI να τερματίσει μια έρευνα που μπορεί να αποκαλύψει έγκλημα» σχολίασε ο Ερβιν Τσερεμίνσκι, συνταγματολόγος και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Αυτό ακριβώς ήταν που οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον». Ομως υπάρχει και η άποψη ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία αυτή πρέπει να αποδειχθεί η πρόθεση. Τα ακριβή λόγια του Τραμπ θα αποτελέσουν θέμα ερμηνείας και ίσως συνδεθούν και με κάποιες δράσεις του, όπως η απόλυση του Κόμεϊ. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος είπε πως «ελπίζει» ο Κόμεϊ να τερματίσει την έρευνα για τον Φλιν και δεν τον διέταξε ευθέως «κάνει την υπόθεση πιο αδύναμη. Ομως ακόμα στέκεται» θεωρεί ο Κρίστοφερ Σλομπόγκιν, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλντ.

Πάντως, για πολλούς δημοσιογράφους είναι σημαντικό ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο Τζέιμς Κόμεϊ να έχει καταγράψει τη συνομιλία τους εκείνη την ημέρα στο Οβάλ Γραφείο. Γι’ αυτό και ουσιαστικά προειδοποίησε τον πρώην επικεφαλής του FBI να μην παρουσιάσει τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία εάν την έχει.