Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε το Σάββατο ότι αν η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες ένωναν τις δυνάμεις τους θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σε «νεκροταφείο» των τζιχαντιστών.

«Η μεγάλη Αμερική, ο συνασπισμός και η Τουρκία μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μετατρέψουν στη Ράκα στο νεκροταφείο του Νταές» (σ.σ. το ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά), είπε ο τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί στα μέσα Μαΐου την Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ουάσινγκτον και ΗΠΑ διαφωνούν για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν στη Συρία, μεγάλες εκτάσεις της οποίας παραμένουν ακόμη υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), δηλαδή του αραβοκουρδικού συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές. Όμως η Τουρκία θεωρεί τις YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τις χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Τούρκοι στρατιώτες και μέλη των YPG ανταλλάζουν σποραδικά πυρά τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας.

Σήμερα, ο Ερντογάν είπε ότι θα παρουσιάσει στον Τραμπ «ντοκουμέντα» που αποδεικνύουν τους δεσμούς των YPG με το PKK. «Αυτό θα πούμε στους αμερικανούς φίλους μας για να μην συμμαχήσουν με μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.