Η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Πέμπτη τους Βρετανούς ότι δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit, επικρίνοντας ορισμένες ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται προς αυτήν την κατεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μία τρίτη χώρα δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα ή προνόμια με μία χώρα μέλος», δήλωσε στο κοινοβούλιο η καγκελάριος της Γερμανίας, λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αγκυρα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε επίσης η Ανγκελα Μέρκελ.

«Ισως να σκέφτεστε ότι αυτό είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς είμαι υποχρεωμένη να το πω ξεκάθαρα διότι έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι στη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν να έχουν ψευδαισθήσεις για το θέμα αυτό», εξήγησε η Ανγκελα Μέρκελ και επέμεινε ότι το να νομίζει κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί, μετά την έξοδό του από την ΕΕ, να επιτύχει πλεονεκτήματα αντίστοιχα με αυτά που έχει σήμερα «θα ήταν χάσιμο χρόνου».

Η Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι περιμένει ότι τους μήνες που έρχονται οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες».

Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν προτίθενται να δώσουν στην Βρετανία πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς την διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το αρνείται το Λονδίνο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται επίσης το στάτους του City του Λονδίνου.

Αλλο ακανθώδες θέμα είναι ο «λογαριασμός» που καλείται να πληρώσει το Λονδίνο για να αποχωρήσει από την Ενωση.

Σε αυτό το σημείο, η καγκελάριος θεωρεί ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει εξ αρχής να περιλαμβάνουν το ζήτημα των (οικονομικών) υποχρεώσεων της Βρετανίας, περιλαμβανομένων αυτών που έχει αναλάβει και θα ισχύουν και μετά το Brexit.

Ο λογαριασμός ανέρχεται, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να πληρώσουν ένα τέτοιο ποσόν.

Η Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους της εξόδου από την Ενωση θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν «κατά ικανοποιητικό τρόπο», πριν συζητηθεί το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ, τη στιγμή που το Λονδίνο θα προτιμούσε οι δύο αυτοί κύκλοι διαπραγματεύσεων να εξελιχθούν παράλληλα.

Αυτή η χρονική αλληλουχία είναι μη αναστρέψιμη, προειδοποίησε η Μέρκελ.