Απροσδόκητους επαίνους για τη ρητορική του δεινότητα, αλλά και τη στάση του μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δέχθηκε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν από τον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος θεωρεί «πολύ ορθή» την άρνηση του ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» να πάρει θέση στο μέτωπο κατά της κόρης του και προεδρικής υποψήφιας, Μαρίν.

«Μου φαίνεται πολύ αξιοπρεπές εκ μέρους ενός υποψηφίου που είχε μία σημαντική επίδοση και που ήταν ο καλύτερος από άποψη ρητορικής», σχολίασε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, σε συνέντευξή του στη Λεά Σαλαμέ στην France Inter.

Είχαν προηγηθεί οι επικρίσεις του για την προεκλογική εκστρατεία της κόρης του, την οποία ο ίδιος την ήθελε πιο επιθετική, στο μοντέλο του Ντόναλντ Τραμπ.

Με 7,5 εκατομμύρια ψήφους η Μαρίν Λεπέν κατέρριψε την Κυριακή το προηγούμενο ρεκόρ ψήφων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αλλά απέτυχε να κρατήσει μακριά από την πρώτη θέση τον κεντρώο ευρωπαϊστή Μακρόν.

«Θεωρώ ότι η εκστρατεία της ήταν υπερβολικά χαλαρή. Αν ήμουν στη θέση της θα έκανα μια εκστρατεία σαν του Τραμπ, μια πιο ανοιχτή, πολύ επιθετική απέναντι σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τον ξεπεσμό της χώρας μας, αριστερούς ή δεξιούς», δήλωσε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Πατέρας και κόρη διαφωνούν από τότε που η Μαρίν Λεπέν άρχισε κινήσεις για να απαλλαγεί το Εθνικό Μέτωπο από τις κατηγορίες για ξενοφοβία ενόψει της εκστρατείας της για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν σόκαρε την διεθνή κοινότητα το 2002, όταν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου και ηττήθηκε από τον κεντροδεξιό Ζακ Σιράκ.

Πολλές φορές δέχτηκε κατηγορίες για ξενοφοβικές και αντισημιτικές δηλώσεις του και η Μαρίν τον διέγραψε από το κόμμα το 2015, παρότι ως ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρός του παραμένει εμβληματική φυσιογνωμία στους κόλπους του και οι θέσεις του εκπροσωπούν μερίδα του κόμματος.

Σε μια άλλη ένδειξη της επιρροής του Ζ.Μ. Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο έλαβε δάνειο περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ από οργάνωση της οποίας ο ίδιος είναι επικεφαλής.