Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία την Πέμπτη 27 Απριλίου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο, την ώρα που Μόσχα και Τόκιο αναζητούν τρόπους για την επίλυση της εδαφικής τους διαφωνίας για τις νήσους Κουρίλες.

Οι δύο άνδρες πρόκειται να έχουν συνομιλίες για τους τρόπους «εφαρμογής των συμφωνιών που συνήφθησαν στη διάρκεια της επίσκεψης» του ρώσου προέδρου στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Επιπλέον, Πούτιν και Αμπε «θα έχουν συνομιλίες για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα» και κυρίως για την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

Κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο στις 20 Μαρτίου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε ασκήσει κριτική κατά της ανάπτυξης των αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ως απάντηση στη βορειοκορεατική απειλή.

Οι διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσοι -γνωστές ως «Βόρεια Εδάφη» στην Ιαπωνία – αποτελούν μια ομάδα νησιών στον Ειρηνικό που περιήλθε υπό ρωσικό έλεγχο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διαμάχη για τις Κουρίλες νήσους αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής για τις σχέσεις των δύο κρατών και στάθηκε η αίτια που Ρωσία και Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης από το 1945, παρά τη λήξη του πολέμου.