Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι απαραίτητη «ενδελεχής αξιολόγηση των σχέσεων» με την Τουρκία, και ενδεχομένως ο «επαναπροσδιορισμός» τους, μετά το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε επί της ουσίας για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», δήλωσε ο Χαν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, ούτε για την Τουρκία, ούτε για εμάς», πρόσθεσε.

«Εφτασε η ώρα για αναλυτική αξιολόγηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και ίσως επαναπροσδιορισμό», είπε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ενωσης θα συναντηθούν στην Μάλτα την Παρασκευή για να συζητήσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Αγκυρα, έπειτα από το τουρκικό δημοψήφισμα και την επικράτηση του «Ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση που διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ολες οι επιλογές είναι πιθανές»

«Ολες οι επιλογές είναι πιθανές, ανάμεσα σε αυτές και η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά για να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια», που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες προ ένταξη χώρες, επέμεινε ο Χαν, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ αυτού του σεναρίου.

Ομως οι 28 μπορεί να επιλέξουν «νέα μορφή συνεργασίας», επισήμανε, αναφερόμενος στη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν στα τέλη του 2016, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία και την επίτευξη συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε πως η Ενωση δεν προτίθεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό τις «τρέχουσες περιστάσεις».

Την Κυριακή, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, δήλωσε πως η υποκρισία ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ αποτρέπει την Ευρώπη από το να σφυρηλατήσει νέα, πιο ρεαλιστική σχέση με την Αγκυρα.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.