Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της κεντρικής Χιλής τη Δευτέρα, συγκλονίζοντας την πρωτεύουσα Σαντιάγο και προκαλώντας τουλάχιστον δύο μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με εκτίμηση των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης της χώρας, δεν φαίνεται να προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Ναυτικό της Χιλής και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν αναμένεται καταστροφικό κύμα.

Η κρατική εταιρεία Codelco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε η λειτουργία της.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 35 χιλιομέτρων δυτικά της παράλιας πόλης Βαλπαραΐσο, και σε μικρό εστιακό βάθος, 10 χλμ. υπό τον βυθό, ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το οποίο αναθεώρησε δυο φορές την εκτίμησή του για το μέγεθος πριν καταλήξει στα 6,9 Ρίχτερ.

Οι αρχές της χώρας διέταξαν αρχικά την προληπτική εκκένωση της παραθαλάσσιας περιοχής κοντά στην πόλη, που βρίσκεται περίπου 97 χλμ δυτικά του Σαντιάγο, φοβούμενοι τσουνάμι, αλλά ανακάλεσαν λίγο αργότερα.

Μετασεισμοί 5 και 5,4 Ρίχτερ

Καταγράφηκαν δύο μετασεισμικές δονήσεις 5 και 5,4 Ρίχτερ, προερχόμενες από το τον ίδιο εστιακό χώρο, οι οποίες έγιναν επίσης αισθητές στο Σαντιάγο.

Η Χιλή βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς», περιοχή που περιβάλλει τον Ειρηνικό και ευθύνεται για καταστροφικούς και θανατηφόρους σεισμούς.

Το 2010, σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη νοτιοκεντρική Χιλή προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι που ισοπέδωσε τις παράλιες πόλεις με αποτέλεσμα 500 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο σεισμός του 2010 είναι ο έκτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ενώ ο μεγαλύτερος στην ιστορία – ισχύος 9,5 βαθμών, το 1960 – επίσης καταγράφηκε στη Χιλή.

Πέρσι τα Χριστούγεννα σημειώθηκε σεισμός 7,6 Ρίχτερ, αλλά δεν υπήρξαν μεγάλες ζημιές ή θύματα ενώ είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι παραθαλάσσιες πόλεις.