Τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν σχεδόν το σύνολο των δημοσκοπήσεων: ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είναι οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τη γαλλική προεδρία στις 7 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, νικητής του πρώτου γύρου αναδεικνύεται ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν που παίρνει το 23,75% των ψήφων ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ακολουθεί με 21,53%. Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει το 19,91% και ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν το 19,64%.

Είναι πλέον βέβαιο ότι «σήμερα (σ.σ.: χθες), η Γαλλία, γύρισε μία σελίδα στην πολιτική ζωή», όπως δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων ο νικητής του α’ γύρου: είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας που κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς δεν περνούν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει πλειοψηφία η οποία θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή… Θα μεταφέρω τη φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει τη βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Η έκφραση υποστήριξης

Με την ανακοίνωση των πρώτων exit polls, συντηρητικοί και σοσιαλιστές ηττημένοι έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πρώην υπουργό Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ.

Πρώτος ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν, αναγνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν ήρθαν όπως θα ήθελαν οι Σοσιαλιστές, κάλεσε τους Γάλλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αντιταχθούν στην Ακροδεξιά και να στηρίξουν τον Μακρόν – «έστω και αν δεν ανήκει στην Αριστερά».

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Μακρόν. Ομοίως, και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα σταθεί στο πλάι του Μακρόν.

Από το απέναντι στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Φιγιόν δεν άφησε περιθώρια στους ψηφοφόρους από το να καταψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο, ένα κόμμα «γνωστό για τη βία και την έλλειψη ανοχής του στο διαφορετικό, με ένα πρόγραμμα που θα οδηγούσε τη χώρα στη χρεοκοπία και στο ευρωπαϊκό χάος».

Αρκετά αργότερα, η Λεπέν επιχείρησε να συσπειρώσει τους «πατριώτες» της επιμένοντας ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών στην «άγρια παγκοσμιοποίηση». «Ηρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλλαζονικές ελίτ», σχολίασε.

Ο Μελανσόν ζητά να αποφασίσουν οι υποστηρικτές του

Με εμφανή δυσαρέσκεια ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν».

Και πρόσθεσε: « Οποιο και εάν είναι το επίσημο αποτέλεσμα όταν θα γίνει επίσημα γνωστό, θα το σεβαστούμε. Αυτήν την ώρα όμως δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω κάτι περισσότερο και ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του».

Κάλεσε τα 450.000 άτομα του κινήματος που αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, να εκφρασθούν μέσω της πλατφόρμας του ιστότοπου όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, οι δε θέσεις τους θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Σε ποσοστά του 2012 η αποχή

Επειτα από μία θυελλώδη προεκλογική αναμέτρηση, με αρκετές εκπλήξεις, απρόοπτα, ένα μεγάλο σκάνδαλο – το Penelope Gate, το οποίο στοίχισε όπως φάνηκε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, αφήνοντάς τον να κονταροχτυπιέται στην τρίτη θέση μαζί με τον Μελανσόν – περίπου το 78% του εκλογικού σώματος της Γαλλίας εκτιμάται ότι προσήλθε στις κάλπες για να επιλέξει τον υποψήφιο που θέλει να διεκδικήσει την προεδρία.

Το ποσοστό συμμετοχής, εν μέσω ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στα 66.546 εκλογικά κέντρα της γαλλικής επικράτειας, είναι ανάλογο με το αντίστοιχο ποσοστό των Γάλλων που είχαν ψηφίσει στον α’ γύρο των εκλογών το 2012.