Η ώρα της κρίσης έφθασε. Έκλεισαν οι κάλπες για τον α’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα. Με βάση το πρώτο exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα το France2 ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται με 23, 7%, ενώ η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου ακολουθεί με 21, 7%.

Ο υποψήφιος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών ακολουθεί με 19,5% και ισοψηφεί μέχρι στιγμής με τον αριστερό υποψήφιο Ζαν – Λικ Μελανσόν. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκεντρώνει το 6,2%.

Η προεκλογική περίοδος υπήρξε θυελλώδης, με αρκετές εκπλήξεις, σκάνδαλα, ομιλίες, τηλεμαχίες και 11 πρωταγωνιστές – τους περισσότερους από όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας.

Oι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 το πρωί (10.00 ώρα Ελλάδας).

Σε μία εκλογική αναμέτρηση που αριθμεί ρεκόρ αναποφάσιστων, οι γαλλοι ψηφοφόροι προσέρχονταν στα ισχυρά φρουρούμενα εκλογικά κέντρα. Μετά την τελευταία επίθεση στο Παρίσι, την Πέμπτη το βράδυ, σχεδόν 50.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι όλα θα κυλήσουν με ηρεμία στα 66.546 εκλογικά κέντρα σε όλη τη γαλλική επικράτεια.

Οι εντάσεις ωστόσο δεν λείπουν. Λίγο πριν από το μεσημέρι, ενόσω η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου προσερχόταν στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει, έξι ακτιβίστριες Femen διαδηλώναν με μάσκες, για να απομακρυνθούν σχεδόν αμέσως.

Ανεπανάληπτη εκλογική αναμέτρηση

Οι αμέτρητες δημοσκοπήσεις, η υψηλή ανεργία, τα σοκ του Brexit και του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, και κυρίως μία τρομοκρατική απειλή που πλανάται πάνω από τη Γαλλία και μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 230 ψυχών, αποτελούν το κάδρο μίας ανεπανάληπτης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουα Ολάντ δεν είναι υποψήφιος. Αλλα μεγάλα ονόματα, όπως ο Αλέν Ζιπέ και ο Νικολά Σαρκοζί έχουν εππίσης βγει εκτός κούρσας. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, υπάρχει τεράστια πιθανότητα μεγάλα κόμματα της Γαλλίας από το χώρο της Κεντροδεξιάς ή της Κεντροαριστεράς, να μην καταφέρουν να περάσουν στον β’ γύρο.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Μπενουά Αμόν, παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, ενώ ο δεξιός αντίπαλος του, ο Φρανσουά Φιγιόν, έδωσε μεγάλη μάχη να παραμείνει στην εκλογική μάχη μετά το Penelope Gate, το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι την Κυριακή στραμμένο στη Γαλλία. Θα γίνει η επόμενη μεγάλη χώρα που θα αμφισβητήσει τις φιλελεύθερες αξίες και το πολιτικό κατεστημένο;

Δύο από τους επικρατέστερους για τον β’ γύρο εκπροσωπούν τα άκρα: από τη μία η Μαρίν Λεπέν με την Ακροδεξιά και από την άλλη ο Ζαν-Λικ μελανσόν με την Ακροαριστερά. Και στη μέση, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ, ο οποίος αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος και σταδιακά κέρδισε την υποστήριξη μεγάλης μερίδας Σοσιαλιστων.

Μία νίκη της Λεπέν ή του Μελανσον θα αμφισβητήσει τη θέση της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ερώτημα που απασχολεί την Ευρώπη και φέρνει αυτές τις γαλλικές εκλογές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφορά συνεπώς και το μέλλον της Ενωσης. Θα καταφέρει να επιβιώσει χωρίς ένα από τα ιδρυτικά της μέλη;