Ξεκίνησε την Παρασκευή στο Ιράν η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 19ης Μαΐου με έξι υποψήφιους, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρόεδρος Χασάν Ροχανί, αλλά όχι ο προκάτοχός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ που αποκλείστηκε.

Ένα μήνα πριν τις εκλογές ο Ροχανί παραμένει φαβορί για να κερδίσει μια δεύτερη τετραετή θητεία. Το 2013 είχε θριαμβεύσει καταφέρνοντας να συγκεντρώσει λίγο περισσότερο από το 50% των ψήφων ήδη από τον πρώτο γύρο, χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση των μετριοπαθών και των μεταρρυθμιστών αλλά και χάρη στον διχασμό των συντηρητικών.

Και σε αυτές τις εκλογές οι συντηρητικοί δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να συνταχθούν πίσω από έναν υποψήφιο.

Ο πρώην πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δεν είναι μεταξύ των υποψηφίων, καθώς απορρίφθηκε από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη αφού του είχε απαγορεύσει να είναι υποψήφιος ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών της προεδρίας του (2005-2013) ο Αχμαντινετζάντ είχε προκαλέσει τις επικρίσεις των συντηρητικών καθώς αψηφούσε το ιερατικό κατεστημένο.

Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος περιόρισε σε έξι τον αριθμό των υποψηφίων: τρεις συντηρητικοί και τρεις μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές. Οι υπόλοιποι 1.630 υποψήφιοι, μεταξύ αυτών και 137 γυναίκες, απορρίφθηκαν.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ξεκινά ήδη από σήμερα η προεκλογική εκστρατεία, μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Ο Ροχανί θα πρέπει να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, καθώς δεν κατάφερε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Οι προσπάθειές του να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη του Ιράν, που παραμένει πολύ ασθενική για να μειώσει το ποσοστό ανεργίας, που ξεπερνά το 12%.

Στο στρατόπεδο των συντηρητικών ο ιερωμένος Εμπραχίμ Ραϊσί, 56 ετών, φαίνεται να είναι μια ανερχόμενη προσωπικότητα. Δεν είναι ευρέως γνωστός, όμως πρόσκειται στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Κάποιοι προβλέπουν ότι ο Ραϊσί ίσως αποσυρθεί από την κούρσα την τελευταία στιγμή υπέρ του συντηρητικού νυν δημάρχου της Τεχεράνης Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, που ήταν δεύτερος μετά τον Ροχανί στις εκλογές του 2013.

Βετεράνος πολέμου, αυτός ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάσταση, που έχει διατελέσει και διοικητής της εθνικής αστυνομίας, ενδέχεται να αναχθεί στην προσωπικότητα που θα ενώσει τους συντηρητικούς.