Με ανοιχτές αγκάλες θα γίνουν δεκτοί οι Βρετανοί, αν με το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου δηλώσουν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ, όλος ο κόσμος θα είναι υπέρ. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος», δήλωσε στην «Guardian» ο Ταγιάνι, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει μάλλον απίθανο ωστόσο, καθώς η Μέι είχε διαβεβαιώσει όταν ξεκίνησε επισήμως τη διαδικασία του Brexit στα τέλη Μαρτίου ότι «δεν υπάρχει επιστροφή».

Ο Ταγιάνι εκτίμησε επίσης ότι οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν «τα ίδια δικαιώματα» πριν και μετά το Brexit.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το Brexit δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους», σημείωσε. «Για εμάς αυτό αποτελεί προτεραιότητα, είναι κόκκινη γραμμή», εξήγησε.

Η Μέι προκήρυξε την Τρίτη πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου, προκειμένου να ενισχύσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των 20 μονάδων στους Συντηρητικούς έναντι των Εργατικών.