Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, συντηρητικός γκωλικός ο οποίος είχε αντιταχθεί στα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι στηρίζει τον κεντρώο, ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

«Υπάρχει ένας νέος δρόμος, τον οποίο θέλει να ανοίξει ο Εμανουέλ Μακρόν, και είναι αυτός της ενότητας» είπε ο Βιλπέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien.

Πρόσθεσε ότι, αντιμέτωπος με το παραδοσιακό κομματικό σύστημα της αριστεράς και της δεξιάς το οποίο είναι όμηρος των δικών του διαιρέσεων και των άκρων που είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν σε πλήρεις ανατροπές, το να επιλέξει τον Μακρόν ήταν κάτι το εύλογο.

Ο Βιλπέν ήταν πρωθυπουργός το διάστημα 2005-2007, υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ. Εγινε όμως γνωστός διεθνώς το 2003, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και, με παθιασμένη ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη, ανακοίνωσε την άρνηση του γάλλου προέδρου να συμμετάσχει σε πόλεμο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.